Precizările CNAM, după acuzațiile primarului capitalei: „Nu avem restanțe la efectuarea plăților către instituțiile medicale contractate”

Precizările CNAM, după acuzațiile primarului capitalei: „Nu avem restanțe la efectuarea plăților către instituțiile medicale contractate”

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține că nu are restanțe la efectuarea plăților către instituțiile medicale contractate. Reacția vine după ce primarul Ion Ceban a anunțat că directorii spitalelor COVID-19 se plâng că finanțarea din partea CNAM este cu întârziere pentru cazurile tratate de COVID din primăvara anului 2021.

„Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și-a onorat până în prezent obligațiile contractuale, stabilite în contractul de prestare a serviciilor medicale. Astfel, CNAM a efectuat lunar plăţile în avans în mărime de până la 80% din 1/12 parte din suma contractuală. De asemenea, pentru perioada ianuarie-iulie, CNAM a achitat integral, în volumele prevăzute de contract, la finele lunii următoare perioadei de raportare, pentru serviciile medicale raportate și facturate de către prestatorii de servicii medicale”, se arată în mesajul instituției.

Totodată, Compania susține că în urma a majorării tarifului (în cuantum de 8.932 de lei) pentru tratamentul pacienților confirmați cu COVID-19 s-a impus necesitatea revizuirii în măsură deplină a volumului mijloacelor financiare destinate acoperirii cheltuielilor suportate de instituțiile medico-sanitare publice (IMSP) pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

Publicitate

Responsabilii afirmă că majoritatea instituțiilor medico-sanitare publice contractate pe Programul special „Infecția cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19)” au supraîndeplinit volumele contractuale privind programul respectiv.

„Urmare a aprobării modificărilor menționate, CNAM va revizui sumele contractuale, luând în considerare noul tarif și supraîndeplinirile înregistrate”, a precizat CNAM.

Compania mai indică că suma integrală pentru luna august 2021 urmează a fi transferată până la finele lunii septembrie, iar la data de 20 septembrie au fost efectuate plățile aferente suplimentului COVID-19, conform facturilor fiscale prezentate de IMSP, în sumă de 6,9 milioane.

Amintim că, primarul Ion Ceban a afirmat că directorii spitalelor COVID-19 se plâng că finanțarea din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină este cu întârziere și există plăți restante pe cazurile tratate de COVID din primăvara anului 2021.

„Din acest motiv, în spitale nu aveam asigurată siguranța operațională. S-au acumulat datorii către furnizorii de consumabile, iar în unele cazuri, companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractului. Este o situație care poate duce la dificultăți serioase în activitatea spitalelor și în tratamentul pacienților”, a mai susținut Ceban.

Edilul a solicitat Guvernului, Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să demareze de urgență achitarea plăților restante și finanțarea ritmică. 

Și ministra sănătății a comentat situația, menționând că există în mai multe spitale din Republica Moldova au datorii înregistrate, inclusiv din modalitatea de contractare care a existat anterior în cazurile de COVID de la CNAM.

„În unele cazuri gestionarea e mai slabă, în unele cazuri aceasta duce la o reținere pe lângă asigurarea cu consumabile medicamente orice e necesar pentru a fi asigurată activitatea spitalului, ele vin din perioada din perioada mai acută, februarie-martie, când au existat mai multe cazuri de COVID, care nu au fost soluționate până la momentul de față. Încercăm să vedem de unde vin aceste datorii, cum au fost create. Sunt spitale cum ar fi IMU, Spitalul Bălți”, afirmă, Ala Nemerenco

Totodată, ministra a punctat că sunt mai multe probleme care ar genera lipsa banilor.

„Nu toate cazurile soluționate de COVID au fost plătite. Conform contractului, unele au înregistrat cheltuieli mai mari. În caz de TI, dacă se reține pacientul pe mai multe săptămâni, poate să ajungă la 70 - 100 de mii de lei, dar contractul prevede un cost mai mic”, a comunicat Nemerenco.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal