Modificările aduse la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor în ședința din 16 decembrie 2020, au fost declarate neconstituționale. Magistrații Înaltei Curți au emis o hotărâre în acest sens în baza unei sesizări depuse pe 21 decembrie 2020, de către fostul deputat PAS, actual ministru al justiției, Sergiu Litvinenco.
Potrivit modificărilor votate de parlamentarii PSRM și cei ai Partidului Șor, termenul în care putea fi efectuat controlul de avere și interese personale, urma să fie redus de la trei ani la un an. Totodată, urmărirea penală pe anumite categorii de infracțiuni, precum îmbogățirea ilicită, urma să depindă de existența unui act emis de ANI, prin care se constata încălcarea legislației în această materie.
La 16 decembrie, Autoritatea Națională de Integritate a dat un aviz negativ asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în gestiune, inclusiv în ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor prevăzute de legislație.
Având în vedere că legea contestată conținea prevederea conform căreia, va produce efecte și pentru controalele începute de ANI până la intrarea ei în vigoare, la 21 decembrie 2020, Curtea Constituțională a decis suspendarea acesteia. Motivul invocat de magistrați a fost că riscul eventualei încetări a dosarelor penale precum și a dosarelor de control al averilor și intereselor personale în cazul nesuspendării legii corespunde temeiurilor de suspendare stabilite în jurisprudența Curții.