Peste 70% din conexiunile de Internet mobil sunt prin tehnologia 4G

Peste 70% din conexiunile de Internet mobil sunt prin tehnologia 4G

Numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețele 4G a crescut, având o pondere de peste 70% din totalul utilizatorilor serviciilor de Internet mobil în bandă largă, arată datele datelor statistice. Comparativ cu sfârșitul anului 2020, acesta a crescut cu 11%, alcătuind 1,8 milioane.

Numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă s-a majorat 153,4 mii (6,5%) și a însumat peste 2,5 milioane, în timp ce numărul utilizatorilor de Internet mobil dedicat a scăzut cu circa 19 mii (10%) și au totalizat 175,5 mii.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 7,4 puncte procentuale și a ajuns la 97,2%.

Publicitate

Datele prezentate ANRCETI, de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații mobile arată că în perioada de raportare volumul total al traficului de Internet mobil s-a majorat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 35,3%. Acesta a totalizat 48 de milioane de GB.

Traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 71,2% și a însumat circa 32 de milioane de GB, iar traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet mobil a scăzut cu 4,6% și a totalizat peste 16 milioane de GB.

Un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar (AUPU) de 4,7 GB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet mobil – un AUPU de 30 de GB.

Potrivit acelorași date, volumul total al veniturilor obținute de furnizori din vânzarea serviciilor de Internet mobil a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 9,7% și a alcătuit 314,5 milioane de lei.

Au scăzut însă veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil dedicat cu 13%, alcătuind 50,3 milioane de lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de Internet mobil de pe smartphone s-a majorat cu 0,7% și a alcătuit 38,7 lei, iar ARPU de Internet mobil dedicat a crescut cu 5,7% și a alcătuit 93,6 lei.

La sfârșitul perioadei de raportare, furnizorii de servicii de acces la Internet mobil deţineau, în funcţie de venituri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 60%, Moldcell – 33% şi Moldtelecom – 7 %.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal