În ultimii zece ani, numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20%. Ioniță: „Se înregistrează costuri inutile de două miliarde lei anual”

În ultimii zece ani, numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20%. Ioniță: „Se înregistrează costuri inutile de două miliarde lei anual”

Numărul de birocrați din Republica Moldova a crescut cu 3,5 mii persoane, de la 51,2 mii în 2011, la 54,8 mii în prezent. Astfel, dacă în 2011 la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent acest indicator a crescut cu peste 20%, înregistrând deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Calculele au fost făcute de economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în ultimii zece ani, populația țării s-a redus cu 343 mii locuitori, de la 2,93 milioane în 2011 la 2,6 milioane în prezent. Această reducere este determinată de doi factori: natalitatea redusă și migrația. Prin urmare, în mediu, la fiecare o mie de persoane numărul de birocrați s-a majorat cu aproape patru persoane.

„Dacă să păstrăm proporția din 2011, atunci în prezent noi trebuie să reducem numărul de birocrați cu 10 mii persoane. Asta în condiția când presupunem că în 2011 numărul lor era unul optim și nu exagerat, datorită zecilor de atribuții și funcții inutile, despre care voi vorbi mai jos.

Publicitate

Moldova risipește anual 2,0 miliarde lei pentru întreținerea unui aparat birocratic umflat și nociv

Potrivit expertului, în ultimii zece ani, salariul mediu în sistemul public de administrare a crescut de trei ori, de la trei mii de lei salariul net lunar în 2011, la nouă mii de lei în prezent. Dacă ținem cont de toate plățile suplimentare aferente salariului, plus primele și alte adausurile la salarii, precum și spațiul de oficiul și alte cheltuieli cu forța de muncă, ajungem la concluzia că întreținerea unui birocrat ne costă nu mai puțin de 200 de mii de lei anual, mai explică

„De ce în zece ani, în loc să reducem cu 6,5 mii numărul de birocrați, noi din contra am mărit numărul lor cu 3,5 mii persoane, cea ce a dus la umflarea aparatului birocrat cu zece mii persoane. Costurile directe de întreținere a acestui număr suplimentar și inutil de birocrați se ridică la minim două miliarde lei anual”, susține Veaceslav Ioniță.

Daunele provocate de birocrații inutili se ridică la zeci de miliarde de lei anual

Costurile cu întreținere a birocraților inutili este partea mică a problemei, este de părere Ioniță. Adevărata catastrofă evocată de el este dauna anuală provocată de acești birocrați, care din ”plictiseală” strangulează mediul de afaceri și sunt un focar de corupție în societate.

„Moldova a avut 68 de organe de control, iar în prezent numărul lor a fost redus la mai puțin de 20. Organele de control au fost reduse, dar nu birocrații, care se ocupau cu controlul. Doar în ultimii patru ani, numărul de acte permisive în Moldova s-au redus de trei ori sau cu 300 de acte permisive de la 450 în trecut la mai puțin de 150 în prezent. Mii de persoane se ocupau cu o activitate inutilă și nocivă de oferirea de permisiuni pentru anumite genuri de activitate. Funcția lor la o mică analiză s-a adeverit a fi inutilă și în consecință a fost lichidată. Însă birocrații au rămas în birourile lor, chiar dacă funcția a fost lichidată. ”, explică Ioniță.

Daunele provocate de acești birocrați rămași în funcție, după lichidarea „funcției” se ridică la zeci de miliarde lei anual.

Aceste daune se manifestă prin: lipsa de investiții în Moldova, migrația, închiderea de afaceri din cauza corupției, prețurile exagerate din cauza monopolurilor protejate de birocrați și alte costuri suportate de societate.

Pentru ce Moldovei două agenții de reglementare cu buget comun de 110 milioane lei anual?

Un exemplu în acest sens de aparat excesiv de birocrați prezentat de Ioniță este cele două agenții de reglementare. Una în domeniul energetic, alta în cel al telecomunicațiilor.

„Pentru ce Moldovei două agenții de reglementare a pieței și separarea piețelor? Ori mecanismul de reglementare aste același indiferent de piață. Soluția este simplă: crearea unei singure Agenții de Reglementare a Piețelor. În cazul unificării acestor agenții, costurile se vor optimiza cu cel puțin 25%, cea ce înseamnă minim 25 milioane lei economii anuale”.

„Moldova nu-și poate permite în continuare luxul de întreținere a unui aparat birocratic umflat, inutil, nociv, care aduce anual cheltuieli inutile de 2 miliarde lei și daune economiei naționale de zeci de miliarde lei”, a conchis expertul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal