„Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE

„Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că a fost invitat la CNA pentru a oferi mai multe detalii cu privire la acțiunile din ultimul timp ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Acesta ar urma să prezinte mai multe informații pe marginea subiectelor prezentate anterior în spațiul public.

În opinia lui Ioniță, ANRE ar acționa vădit în interesul unui grup restrâns de companii petroliere importatoare și în detrimentul interesului public al consumatorilor și micilor companii, ceea ce contravine principiilor liberei concurențe.

 „Politica ANRE de reglementare favorizează in mod clar un grup mic de companii, vânzători angro, in defavoarea consumatorilor și micilor companii vânzători cu amănuntul”, afirmă economistul.

Publicitate

 Expertul economic consideră că ANRE s-ar face vinovat și de existența pieței gri și negre în domeniul produselor petroliere și că ar încerca cu bună știință să acopere prin comunicate oficiale, zecile de „stații PECO”, care activează ilegal pe întreg teritoriul țării, acestea prejudiciind bugetul de stat cu sute de milioane de lei anual. Un alt semn de întrebare, a fost ridicat și în ceea ce ține de acțiunile întreprinse de instituție în vederea contracarării contrabandei cu produse petroliere în Ucraina și utilizarea regiunii din stânga Nistrului în acest scop. Ioniță afirmă că „se lasă impresia că ei sunt interesați în existența acestor scheme”.

 O altă problemă ridicată este și cea care vizează faptul că acțiunile din ultima jumătate de an a ANRE a dus clar în prag de faliment micile companii petroliere, ceea ce favorizează marile companii, care ar fi protejate de ANRE.

 „Atunci când am vorbit despre vânzările ilegale ale produselor petroliere, ANRE a negat cu vehemență acest fapt. Însă Poliția Națională și-a onorat obligațiile de serviciu și-n scurt timp au prezentat public probele cu stațiile PECO ilegale. Pentru acest fapt mulțumesc din toată inima conducerea Ministerului de Interne.  Acum este rândul CNA să-și facă datoria și sa ne aducă in spațiul public probele necesare la fenomenele descrise de. mine mai sus”, susține Ioniță.

Menționăm că anterior, deputații BCS au propus audierea conducerii ANRE în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, însă majoritatea parlamentară a respins această inițiativă. Totodată, instituția a reacționat la acuzațiile că ar permite în mod intenționat creșterea prețurilor la produsele petroliere, precizând că acest lucru se datorează creșterii prețurilor pe bursele internaționale, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile din America de Nord.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal