De-a lungul istoriei, Republica Moldova a trecut prin mai multe crize legate de gazul rusesc, iar în pragul prelungirii contractului cu Gazprom, spiritele s-au încins din nou pe marginea acestui subiect. Mai ales că, exact acum, țările europene se confruntă cu creșteri mari ale prețurilor, iar experții prognozează o iarnă extrem de grea din punct de vedere economic. În cazul Republicii Moldova, specialiștii spun, fără echivoc, că prețul la gaz va crește. Însă cu cât anume? Aceasta este întrebarea, la care am încercat să găsim răspunsul.
Robinetul rusesc și criza din 94
Subiectul gazului natural importat din Rusia este unul sensibil încă de la începutul anilor 90. În 1992, securitatea energetică a Republicii Moldova depindea aproape în întregime de Rusia și de regimul pe care îl susținea Federația Rusă în regiunea transnistreană. Mai puțin de 10% din nevoile țării puteau fi acoperite de producția de energie electrică din afara regiunii transnistrene. În plus, chiar și cantitatea limitată de generare, controlată de autoritățile constituționale, se baza, în principal, pe gaz natural ca și combustibil, în timp ce Gazprom era singurul furnizor de gaz, iar continuitatea fizică a aprovizionării depindea de elementele de infrastructură situate în regiunea transnistreană.
Material dedicat membrilor AGORA
Citește acest material exclusiv și susține jurnalismul independent din Republica Moldova, luând un abonament de Fan sau Ambasador.
Vezi și aceste știri

O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
