
Marina Tauber acuză guvernarea că a încălcat principiul de desemnare a membrilor CEC: „Se urmărește capturarea tuturor instituțiilor”
Fracțiunea Șor acuză guvernarea și majoritatea parlamentară de încălcare a principiului de desemnare a membrilor Comisiei Electorale Centrale, prin refuzul de a vota candidatura înaintată de ei. Într-un breafing de presă, Marina Tauber s-a adresat Comisiei de la Veneția, solicitând să fie examinat modul în care a fost aleasă noua componență CEC.
・
„Prin refuzul desemnării absolut legitime a candidatului din partea fracțiunii parlamentare Șor la funcția de membru CEC, majoritatea parlamentară a sfidat prevederile legale și standardele internaționale recunoscute în materie de formare a organelor electorale permanente, fapt ce va afecta independența și imparțialitatea și autonomia acestui for în apărarea valorilor democratice”, a declarat Marina Tauber.
Candidatul Vadim Blanaru, propus de Partidul Șor la funcția de membru CEC a acumulat cinci voturi și nu a fost ales.
„A doua zi, noua componență incompletă a Comisiei Electorale Centrale s-a reunit și a ales conducerea. În acest mod a fost limitat dreptul de participa și de a fi aleși în forumul CEC al altor membri înaintați de opoziție. Iar din 20 septembrie, se aprobă decizii, chiar cu 60 de zile înainte de alegerile locale. Asta în lipsa unui membru din partea Șor”, a mai spus Tauber.
Potrivit deputatei, prin aceste acțiuni, majoritatea parlamentară a încălcat principiul democratic și urmărește „capturarea tuturor instituțiilor, care au influență în diferite domenii, inclusiv electoral”.
Am solicitat o reacția de la Partidul Acțiune și Solidaritate.
„Candidatura respectivă nu a întrunit numărul necesar de voturi și acest lucru nu se argumentează sau comentează. Toate rigorile democratice sunt respectate, deoarece opoziția va delega trei candidați la CEC, dacă vor bineveni să vină la ședință”, a comentat Aurica Rusnac.
Amintim că, Parlamentul a desemnat cinci noi membri ai Comisiei Electorale Centrale propuși de Partidul Acțiune și Solidaritate. Opoziția, însă, a rămas fără candidați aleși în rândul CEC. Candidatul propus de Partidul Șor nu a fost susținut în plen, iar candidaturile propuse de BCS nu au fost examinate în lipsa lor.
Cei cinci membri propuși de PAS și susținuți în funcție prin votul Parlamentului sunt: Alexandr Berlinschii (58 de voturi în susținere), Angelica Caraman (59 de voturi), Sergiu Gurduza (59 voturi), Ludmila Lupașco (59 voturi), Alexandru Musteața (59 voturi).
Din partea BCS au fost propuși: Lilian Enciu, Vitalie Miron și Vasile Postolache. Candidaturile însă nu au fost supuse votului așa cum deputații BCS nu au fost în sală.
Candidatul Vadim Banaru, propus de Partidul Șor la funcția de membru CEC a acumulat cinci voturi și nu a fost ales.
Amintim că managerul de Dezvoltare și Evaluare al Asociației PromoLEX, Pavel Postică, a fost desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de membru CEC. Postică este avocat de profesie și expert în domeniul electoral. Anterior el a deținut și funcția de director de program al Asociației Promo-LEX.
Menționăm că potrivit Codului Electoral, CEC este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele Republicii Moldova, ceilalți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.
La fel Codul electoral stabilește că mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen componența comisiei poate fi modificată.
În cazul în care mandatul CEC expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungește de drept până la finele acestei perioade și intrarea ulterioară în funcție a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.