Pe 31 mai omenirea marchează Ziua Mondială anti-fumat. În această zi este încurajat o abstinență de 24 de ore de la orice formă de consum al tutunului. Sărbătoarea a fost introdută în anul 1987 de către Organizația Mondială a Sănătății, iar în ultimii 20 de ani sărbătoarea a fost întâmpinată cu entuziasm și rezistență de către guverne. organzizații de sănătate, fumători și reprezentanți ai industriei Tutunului. Anul acesta Moldova este în trend, după ce vineri Parlamentul a adoptat un pachet de legi care vine să restricționeze consumul de tutun, informează Agora.
Tutunul este unul dintre cei mai periculoşi duşmani ai sănătăţii publice, cu mai mult de cinci milioane de victime anual, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La fiecare 6 secunde un om îşi pierde viaţa din cauza fumatului. Un deces din zece, la persoanele adulte, are drept cauză fumatul. Se estimează că aproximativ 50% dintre cei care folosesc tutunul vor muri din cauza unor boli provocate de fumat.
În condiţiile în care consumul de tutun se menţine în trendul actual, numărul victimelor va ajunge în acest secol la un miliard de morţi. În secolul al XX-lea tutunul a ucis peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Moartea prematură a fumătorilor afectează viaţa propriilor familii, care rămân fără un sprijin important, creşte costurile sănătăţii şi reprezintă o piedică în calea progresului social.
Două treimi din ţările lumii nu au nici măcar cele mai elementare informaţii privind consecinţele şi riscurile la care se supun consumatorii de tutun, precizează experţii OMS. Un sondaj realizat în China, în 2009, a arătat că doar 37% dintre fumători erau conştienţi de faptul că fumatul provoacă boli ale inimii. În schimb, mulţi dintre cei care sunt conştienţi de riscurile la care se expun, doresc să renunţe la fumat.
Moldova, în trend
Vineri Parlamentul Moldovei a adoptat pachetul de legi cu referire la controlul tutunului. Documentul a fost adoptat de către majoritatea deputaților prezenți.
Principalele prevederi ale proiectului sunt:
- Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.(de la 31 mai 2016)
- Sancțiunile sunt de până la 8 mii lei pentru persoane fizice și până la 10 mii lei pentru persoanele juridice.
Proprietarii și managerii acestor spații vor fi obligați să afişeze pe uşa de intrare simbolul ce interzice fumatul.
- Gheretele unde se vând produsele din tutun trebuie să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.(de la 31 mai 2016)
- Se interzice vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei.
- Publicitatea la produsele din tutun urmează să fie interzisă la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. (de la 1 ianuarie 2016)
- Pachetele de țigări urmează să conțină avertismente privind dauna fumatului pe cel puțin 65 la sută din suprafața pachetului de țigări, iar țigările slim și cele cu arome vor fi interzise. (de la 1 ianuarie 2018)
Vezi și aceste știri

Erdogan spune că Turcia nu aprobă aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Miniștrii Culturii de la Chișinău și București, despre controversa de la Eurovision: Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală (VIDEO)

Liderii UE nu au reușit să ajungă la o poziție unanimă cu privire la interzicerea petrolului rusesc
Advertoriale

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale
