Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

Noutatea despre jurnalista Natalia Morari, care are un copil cu Veaceslav Platon, omul de afaceri acuzat anterior de miliardul furat, s-a răspândit imediat și în presa internațională. Un portal de limbă engleză a intitulat articolul despre cei doi, spunând că „o jurnalistă din Moldova, cea mai rău pornită împotriva corupției are un copil de la cel mai căutat infractor”. Presa de peste prut a rezumat întreaga poveste într-o singură propoziție: „Jurnalista plus oligarhul egal un copil.” Presa rusă, în schimb, a tratat subiectul mai vag, amintind însă despre trecutul ziaristic al Nataliei Morari din Rusia și interdicția din 2007 a acesteea de a călca pe teritoriul rusesc.

„Revelația șocantă”

Remonews.com a postat doar primul mesaj al Nataliei Morari, cel în care dezvăluie cine e tatăl copilului ei, traducând-ul în engleză și amintind și despre faptul că unele surse din Moldova ar fi menționat, în avans, despre relația dintre cei doi, în momentul în care Veaceslav Platon a postat o fotografie cu un copil, ce semăna cu fiului jurnalistei.

Publicitate

Publicația a menționat că revelația șocantă a pus sub semnul întrebării toate premiile și materialele jurnalistice ale Nataliei Morari, prin intermediul cărora, au fost atrase fonduri europene pentru televiziunea la fondarea căreia a jucat un rol extrem de important.

...

„Scandalul monstru”

Declarația care a adus furtună și scandalul monstru. Așa a descris presa din România destăinuirea jurnalistei.

„Cea mai cunoscută jurnalistă de peste Prut, Natalia Morari, a recunoscut că are un copil cu unul dintre cei mai mari infractori. Veaceslav Platon este cel care a făcut treburi murdare pentru mai mulţi oligarhi din Estul Europei. Tot el e omul-cheie din dosarul furtului de un miliard de lei din băncile moldoveneşti. După dezvăluire, jurnalista este acuzată de ipocrizie, iar postul de televiziune pe care l-a fondat i-a scos emisiunea din grila de programe”, au scris cei de la observatornews.com.

„Scandalul anului”

Libertatea.ro a povestit această situație, evidențiind că Morari era recunoscută ca o autoritate în materie de presă la Chișinău și a fost și premiată pe plan european. Publicația a vorbit și despre problemele cu care se confruntă media din Republica Moldova, având în vedere că piața de publicitate este monopolizată, investiții din afara țării sunt puține, respectiv ar fi puțini jurnaliști care ar alege să își facă corect meseria.

Jurnalistul de la PRO TV București, originar din Republica Moldova, a povestit publicului român despre toate cele întâmplate la Chișinău, oferind și o incursiune în timp. Vitalie Cojocari a scris pe pagina lui de facebook cum a apărut Natalia Morari pe piața mediatică din țară și legăturile cu diverși politicieni pe care le-ar fi avut de-a lungul timpului.

„Povestea unei jurnaliste de la Chișinău fierbe Republica Moldova de câteva zile. Subiectul este atât de încins, că a dat în clocot, iar aburii s-au extins de la Moscova până la București. Nu cred că sunt cuvinte mari când spun că Netlfix ar trebui să fie atent aici oleacă”, scrie Vitalie Cojocari.

Cojocari povestește și despre implicarea Nataliei Morari în organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, cum a fost arestată și apoi eliberată subit: „Imediat cum s-a aflat de reținerea ei, un influent și cunoscut jurnalist de la Moscova, Alexei Venedictov, redactor la Ekho Moskvî, l-a sunat personal pe Papuc, ministrul de Interne din Moldova, să-l amenințe că își va schimba complet politica editorială favorabilă lui Voronin dacă „va cădea un fir de păr de pe capul acestei fete”. Nu a căzut nici un fir, iar Natalia a fost eliberată în scurt timp.”

Postarea se încheie cu evenimentele recente, descrierea lui Veaceslav Platon și conflictul de interese în care s-a pomenit jurnalista.

...

Tatăl lui Rem - Platon

EurasiaDaily, o agenție de presă care scrie în rusă, a tratat subiectul ceva mai sec, dar explicând, în același timp, despre situația juridică a lui Veaceslav Platon în Republica Moldova, care a stat trei ani în pușcărie, după care a fost achitat. Eurasia Daily a făcut o incursiune și în trecutul Nataliei Morari, care se presupune că ar fi fost expulzată din Rusia din cauza unor investigații jurnalistice care ar fi deranjat cercurile conducătoare de la Kremlin, menționează publicația.

...

Jurnalista Natalia Morari este cofondatoarea televiziunii TV8, care a anunțat, pe 8 septembrie 2021, Instituția a negat acuzațiile și a condamnat „orice tip de atacuri asupra libertăților fundamentale ale omului, presei independente și inviolabilității vieții personale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal