
Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”
Președinta țării, Maia Sandu, a ținut în această seară, 22 septembrie, un discurs la cea de-a 76-a sesiunea a Adunării Naționale a ONU. Șefa statului a felictat mai întâi cetățenii moldoveni cu aniversarea a 30 de ani de la independență, după care a vorbit despre provocările prin care trece țara noastră. În discursul său, Maia Sandu a făcut referire și la problema transnistreană.
・
Președinta a ținut să vorbească despre patru provocări cu care se confruntă inclusiv R. Moldova. Este vorba de criza pandemică, schimbările climatice, securitatea internațională și eroziunea democrației și încrederea tot mai scăzută în stat.
Maia Sandu a mulțumit UE, țărilor membre, și Organizației Mondiale a Sănătății pentru susținerea și ajutorul acordat în gestionarea pandemiei.
„Aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi Uniunii Europene și statelor sale membre, Organizației Mondiale a Sănătății și întregii familii ONU, precum și tuturor prietenilor și partenerilor noștri pentru ajutorul lor continuu în lupta împotriva acestei pandemii la nivel mondial. Pe măsură ce mai multe țări au acces la vaccinuri, sarcina noastră cea mai importantă este să promovăm imunizarea, să ne relansăm economiile și să ne redeschidem societățile. Acest lucru poate fi realizat doar printr-un efort colectiv”.
Cât despre schimbările climatice, șefa statului a declarat că pentru Republica Moldova, acestea înseamnă secete severe la fiecare câțiva ani, culturi distruse și mijloace de trai ale oamenilor pierdute.
„Amprenta lăsată de Republica Moldova în fenomenul schimbărilor climatice a fost una scăzută și ne angajăm să o menținem astfel. Deoarece încercăm să ne modernizăm economia, ne angajăm să facem acest lucru într-un mod durabil. Extinderea pădurilor, trecerea la o economie verde și circulară, promovarea energiei curate, conservarea resurselor de apă și a terenurilor, promovarea unei producții și a unui consum responsabil și durabil este calea noastră de urmat” a spus președinta.
Vorbind despre securitatea internațională Maia Sandu a menționat că țara noastră este preocupată de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre și s-a referit și la regiunea transnistreană și poziția autorităților față retragere trupelor rusești.
„Aș dori să subliniez încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. [...] Aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”.
Iar despre eroziunea democrației și încrederea tot mai scăzută în stat, Maia Sandu a spus că unul dintre factorii principali ai acestei provocări este corupția.
„Corupția a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității noastre naționale. Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară” a adăugat Sandu.
Amintim că în aceste zile, o delegație din R. Moldova, în frunte cu Maia Sandu se află la New York, acolo unde are loc cea de-a 76 sesiune a Adunării Naționale a ONU.