Precizările Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale referitor la informațiile privind majorarea prețurilor la medicamente

Precizările Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale referitor la informațiile privind majorarea prețurilor la medicamente

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale referitor la informațiile privind majorarea prețurilor la medicamente. Instituția a precizat că nu deține controlul asupra formării prețului cu ridicata și amănuntul.

„Cu referire la presupusele majorări a prețurilor la medicamente, fapt ce este menționat în presă, AMDM nu  deține informație despre medicamentele și categoria din care fac parte acestea, deseori fiind confundate cu suplimentele alimentare. În cazul medicamentelor autorizate în Nomenclatorul de stat și aprobat prețul în conformitate cu prevederile legale, ulterior reglementat până la etapa de eliberare nu este posibilă o majorare considerabilă. Cu atât mai mult prețurile de producător conform „Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente” aprobat prin Hotărârea de Guvern Nr.525/2010 sunt stabilite pentru perioada de 1 an. Prețurile pentru suplimentele alimentare nu sunt reglementate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Totodată, responsabilii din cadrul AMDM precizează că unele medicamente sunt compensate, acest lucru fiind valabil în cazul produselor medicamentoase pentru maladiile cardiovasculare și pentru pacienții cu boli cornice, care au necesitatea de administrare zilnică a acestora. Pentru a beneficia de compensarea integrală sau parțială a costului medicamentelor, pacientul trebuie să se înregistreze la medicul de familie în instituția medicală primară.

Publicitate

„Realitatea denotă devierea prețurilor în valută națională datorită fluctuației cursului valutar, care suferă modificări esențiale într-o perioadă relativ scurtă, iar majoritatea produselor medicamentoase de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova sunt de import. Schimbări ale fluctuației cursului valutar persistă pe parcursul întregului an și nu doar în perioada menționată. Acest factor este resimțit de către consumator în toate domeniile, inclusiv și inevitabil, și în cel farmaceutic”, comunică reprezentanții instituției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal