Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”. Cea de-a zecea ediție a forumului a accentuat noile direcții de dezvoltare a sectorului IT

Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”. Cea de-a zecea ediție a forumului a accentuat noile direcții de dezvoltare a sectorului IT

Domeniul TIC rămâne a fi unul prioritar pentru sectorul guvernamental. Iar adoptarea continuă a inovației tehnologice și a instrumentelor TIC, dar și integrarea acestora în domeniile strategice rămân a fi unele dintre principalele soluții pentru dezvoltarea țării. 

Evenimentul a punctat modul în care Guvernul și sectorul privat pot să își unească forțele pentru ca transformarea digitală să exercite un rol esențial în restabilirea economiei, dezvoltarea culturii digitale și stimularea schimbărilor pozitive. În deschiderea evenimentului au participat liderii industriei TIC, reprezentanți ai guvernului, membri ai mediului academic, partenerii de dezvoltare, investitori, experți din țară și de peste hotare.

„Domeniul TIC este unul prioritar pentru sectorul guvernamental și i se va acorda o atenție sporită în următorii ani. Agenda digitală națională conține acțiuni importante de transformare digitală a sectoarelor strategice ale economiei naționale, dar și a societății. Vom îmbunătăți interacțiunea statului cu cetățenii prin servicii publice modernizate și prin procese administrative simplificate. Vrem servicii publice mai prietenoase, disponibile atât cetățenilor din țară, cât și moldovenilor din diasporă. Pentru sporirea accesibilității serviciilor electronice vom introduce noi instrumente de identitate electronică, care vor putea fi obținute de la distanță și vom lucra la recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale. Vom susține mediul de afaceri prin implementarea de soluții digitale pentru business și prin instituirea unui cadru favorabil pentru antreprenori, adaptat la progresul tehnologic”, a declarant viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

Publicitate

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica MoldovaJānis Mažeiks a afirmat că este „extrem de încurajator să vedem un grup atât de vibrant active și companii din țară care contribuiel a acest viitor prin angajare tinerilor, asigurarea locurilor de muncă bine plătite, dezvoltarea produselor și serviciilor, care reprezintă exemple foarte positive pe arena internațională și care contribuie la conssolidarea economiei Republicii Moldova”.

Acesta a menționat și intervențiile UE cum ar fi „EU4Businesss Moldova”, „EU4Moldova: Startup City Cahul” și „EU4Moldova: Regiuni Cheie”, care au drept scop acordarea asistenței autorităților locale în dezvoltarea sserviciilor publice, susținea IMM-urilor și a școlilor în vederea dezvoltării tehnologiilor, educației digitale și a proiectelor pentru start-up-uri și antreprenori.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a spus că un partener al Moldovei în domeniul de dezvoltare și reformare, punând accentul pe inovație, digitalizare și TIC.

„Sectorul IT este o forță motrice pentru Moldova și sunt bucuroasă că Suedia susține mai multe proiecte, care deja au un mare impact, iar pe măsura extinderii, ajung la tot mai multe persoane, din toate orașele țării. Iar pe această cale, salut prioritățile stabilite de Guvernul Moldovei, în special cele legate de digitalizare”, a menționat aceasta.

Pentru șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, sectorul TIC este unul din sectoarele strategice pentru asistența oferită de USAID, care are un potențial enorm de dezvoltare.

„Doar în ultimii 6 ani, domeniul IT a cunoscut o creștere considerabilă, iar exporturile au ajuns la 258 milioane dolari în 2020, de aproape patru ori mai mult decât în 2015. În mod similar, și numărul angajaților din domeniu aproape s-a dublat, de la peste 9.000 în 2015, la peste 17.700, cât a fost înregistrat anul trecut”, a precizat Hocklander.

În cadrul evenimentului, a fost menționată în special includerea digitalizării pe agenda Guvernului Republicii Moldova și în lista priorităților pentru autoritățile locale. Acest lucru a fost remarcat în special de managerul de proiect, GIZ Moldova, Thomas Foerch, care a ținut să precizeze că numărul companiilor internaționale care aleg Moldova pentru a-și extinde activitatea este în continuă creștere, în ciuda situației pandemice.

„Așadar, inspirându-ne din rezultatele excelente de până acum, să continuăm să susținem și să ne implicăm deplin în parteneriate și inițiative oportune pentru Moldova, ca să putem ține pasul cu schimbările rapide în domeniul TIC la nivel global”, a menționat Foerch.

În 2020, sectorul TIC și-a reconfirmat reziliența și importanța strategică, înregistrând o creștere posibilă datorită celor aproximativ 30.000 de angajați în 2397 de companii, care au generat servicii și produse cu o valoare de export de 304 milioane $.

„În Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC avem 82 de companii care, în mod voluntar, constant, investesc resursele lor de timp și intelectuale în dezvoltarea sectorului, din care fac parte peste 800 de companii. Pe parcursul anilor, am avut multe provocări, dar împreună cu partenerii de dezvoltare și guvernul am reușit să creăm cel mai atractiv regim fiscal din regiune. Nu ne limităm doar la Republica Moldova, ne-am propus să fim cei mai buni și în lume”, a declarant președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Veaceslav Cunev.

Despre faptul că sectorul TIC se dezvoltă cu o viteză de invidiat în Republica Moldova, a vorbit și directorul general interimar al Agenției de Investiții din Moldova, Ion Iordachi.

„Agenția de Investiții prin mandatul său de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor a susținut în ultimii 3 ani sectorul în diferite domenii de promovare, atât pe plan intern, cât și extern. Credem că Moldova poate să devină un hub regional prin atragerea fondurilor și a specialiștilor din țări precum cele din CSI sau Orientul Mijlociu, dar și comunitatea internațională de nomazi digitali”, a comunicat Iordachi.

„Moldova ICT Summit 2021:The Future of Digital” continuă cu mai multe sesiuni tematice dedicate viitorului digital global, inclusiv al țării noastre, dar și despre dezvoltarea sectorului TIC și va oferi o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în procesul de transformare digitală, va prezenta parteneriatele existente și le va încuraja pe cele noi, astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal