Sindicatele din domeniul educației: 18 angajați au plecat din sistem din cauza introducerii obligativității de testare la COVID-19

Sindicatele din domeniul educației: 18 angajați au plecat din sistem din cauza introducerii obligativității de testare la COVID-19

18 angajați și-ar fi dat demisia din sistemul educației ca urmare a obligativității de testare la COVID-19, susține Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ). Aceasta solicită printr-o nouă scrisoare adresată prim-ministrei Natalia Gavrilița, anularea prevederii care obligă angajații din sistemul educației care nu sunt vaccinați, să se testeze la COVID-19, o dată la două săptămâni.

„Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei susține plenar procesul de vaccinare a salariaților din mediul educațional împotriva COVID-19, în vederea combaterii pandemiei și a revenirii la normalitatea procesului educațional. Datorită gradului înalt de responsabilitate personală a angajaților din sistem, a eforturilor conjugate ale managerilor și liderilor sindicali din instituții, rata de vaccinare la momentul actual depășește 70%, pe când rata medie de vaccinare în țară este sub 30%”, se arată în comunicatul de presă al Federației.

Reprezentanții sindicatelor își exprimă în continuarea nemulțumirea față de neglijarea până în prezent a unui răspuns din partea autorităților de resort pe marginea Declarației și solicitării FSEȘ referitoare la Hotărârea CNESP nr. 60 din 23 august 2021, în special ceea ce privește abrogarea punctului 6 al acesteia, care impune efectuarea o dată la 14 zile, a unui test diagnostic la COVID-19 din contul salariaților. Reprezentanții FSEȘ susțin că în continuare primesc mesaje de nemulțumire și revoltă ale salariaților din ramură în legătură cu această prevedere.

Publicitate

„Astfel, în calitate de cei mai mari contribuabili la Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, angajații din învățământ sunt impuși să-și asigure condițiile de muncă din surse financiare proprii. Însă, potrivit prevederilor legale în vigoare, inclusiv ale normelor internaționale ratificate de Republica Moldova, măsurile de securitate și de igienă a muncii nu trebuie să antreneze cheltuieli pentru angajați. Or, această cerință în condițiile date este catalogată drept abuz din partea angajatorului, care în cazul dat este chiar statul”, comunică reprezentanții sindicatelor din domeniul educației și cercetării.

Federația Sindicală a Educației și Științei a solicitat CNESP să revizuiască sau să abroge punctul 6 din hotărârea nr. 60 din 23 august 2021, pentru a „nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional”. Aceasta susține că, la data de 20 septembrie, erau deja 32 de demisii ale angajaților din sistem, dintre care 18 cadre didactice pe motivul constrângerilor impuse de autorități.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal