Focar în trafic! Chișinăuienii propun soluții pentru ambuteiajele din sectorul Buiucani: Parcări multietajate, centură de ocolire sau taxe pentru mașinile vechi (VIDEO/FOTO)

Focar în trafic! Chișinăuienii propun soluții pentru ambuteiajele din sectorul Buiucani: Parcări multietajate, centură de ocolire sau taxe pentru mașinile vechi (VIDEO/FOTO)

Ambuteiajele sunt parte din tabloul zilnic în traficul rutier din sectorul Buiucani din capitală. Cele mai solicitatea străzi, potrivit sesizărilor primite de la cititorii AGORA, sunt străzile Ion Creangă și Calea Ieșilor. În orele de vârf, când oamenii merg la muncă sau revin la casele lor, în cele mai aprinse focare poate fi observat câte un polițist care încearcă să gestioneze situația. Aceasta ar fi o soluție de moment, cred chișinăuienii. Iată cum văd soluționarea problemei. 

AGORA a mers în „focarul” de la intersecția străzilor Calea Ieșilor și Ion Creangă. Imaginile vorbesc de la sine.

Publicitate

„Să veniți aici vineri spre seară, sau luni de dimineață. O să vi se pară floare la ureche ceea ce se vede aici. Luni, Calea Ieșilor devine blocată de la Bariera Sculeni, iar vineri, ambuteiajul ia proporții de nivel maxim. Toate arterele duc spre ieșirea din oraș de la cercul de la Calea Ieșilor, iar oamenii de pe strada Ion Creangă stau în ambuteiaj de la Flacăra. Cei de pe bulevardul Ștefan cel Mare stau blocați de la Universitatea Tehnică, iar cei ce se orientează spre ieșirea din oraș merg o intersecție în 10 minute”, scrie Alexandru, un urmăritor AGORA.

Soluții: „Cât mai comod se va circula cu bicicleta și trolebuzul, cu atât mai puține mașini”

Așa cum problema persistă nu de o zi, iar măsurile nu se întrezăresc la orizont, am îndemnat chișinăuienii să vină cu sugestii. Iată ce soluții propun oamenii.

„Problema pe Calea Ieșilor o pot confirma și eu. Deja e enervant. Eu înțeleg că mulți din raioane vin în Chișinău să lucreze, plus achiziția mașinilor a fost infleunțată și de pandemie. Dar aici cred că și autoritățile raionale ar trebui să creeze locuri de muncă în orașele lor. Respectiv, salarii bune. Asta nu va forța lumea să vină în Chișinău la un loc de muncă”, crede Daniela.

„Astea nu-s ambuteiaje, ăsta-i doar un semn că ele degrabă vor apărea, pentru că mai este loc.

Iar ca aceste ambuteiaje să dispară, trebuie de dezvoltat transportul public și alternativ. Cât mai comod și rapid se va circula cu bicicleta și troleul, cu atât mai puțini vor avea nevoie de automobilul propriu”, propune Denis.

„In zona garii de tren, sau in locul pietei centrale nu ar fi rau sa fie parcari supraetajate. De dorit si subterane, cu plata”, spune Ludmila, o altă cititoare AGORA.

...

...

Alții cred că unii șoferi ar putea renunța la mașina proprie pentru deplasarea prin oraș, dacă transportul public ar fi mai confortabil, accesibil și mai liber.

„Eu cred că dacă ar fi transport public în de ajuns, multe persoane ar renunța la transportul propriu. O soluție ar mai fi bandă specială pentru transportul public”, propune Ion.

...

Amintim că din 22 septembrie AGORA a lansat „Focar în trafic”. Ne propunem să abordăm problema ambuteiajelor și traficul rutier din Chișinău. Zilnic vom sesiza locuri și focarele aglomerate din capitală. Iar dacă responsabilii strâng din umeri și nu se grăbesc să aplice măsuri, poate locuitorii Chișinăului vin cu soluția?

Voi câte ore din viață petreceți în ambuteiaje săptămânal?

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal