Un an de la incendiul de la Filarmonica Națională. Ce s-a făcut în acest timp, cum arată acum clădirea și când urmează să înceapă lucrările de reconstrucție (VIDEO, FOTO)

Un an de la incendiul de la Filarmonica Națională. Ce s-a făcut în acest timp, cum arată acum clădirea și când urmează să înceapă lucrările de reconstrucție (VIDEO, FOTO)

Acum un an, la 24 septembrie, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Focul a izbucnit în jurul orei 12 și a fost localizat la ora 16:20. Atunci, 10 echipaje de pompieri au luptat ore în șir pentru a stinge flăcările. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. În urma incendiului, clădirea Filarmonicii a rămas în ruine, estimativ 3.500 de metri pătrați au fost afectați de foc. Aflați, în continuare, ce s-a făcut până acum pentru reconstrucția clădirii, care este următoarea etapă, ce instituție este responsabilă de efectuarea lucrărilor și ce își doresc artiștii Filarmonicii Naționale. 

Așa arată, în prezent, clădirea Filarmonicii Naționale, surprinsă de camerele de luat vederi ale jurnaliștilor AGORA. Ceea ce a fost cândva sanctuarul creației și al artei, acum nu este decât o epavă tristă, uitată, abandonată, care își așteaptă cuminte sentința. 

Publicitate

În perioada de după incendiu, o Comisie specială a realizat două expertize ale clădirii avariate. Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, concluziile raportului arată că, din cele trei fonduri diferite din construcția Filarmonicii, clădirea veche, clădirea postbelică și ce nouă, doar primele două au fost afectate de incendiu. Focul a distrus 95% din sala mare și 80% din podul clădirii vechi, unde era sala mică. 

„Tot ce înseamnă sala mare și sala mică, poate fi supus unei reconstrucții totale, respectiv, poate fi integrat în schița de proiect nou. Agenția noastră, ca entitate de profil, pledează  pentru menținerea fațadei clădirii vechi, acolo unde a fost cândva circul din Chișinău. Dar dacă se va consideră că mergem pe un concept total nou, modern, unde să fie prevăzută o parcare subterană, cu garderobă, cu sală de repetiții, atunci, evident, rămâne la decizia Ministerului Culturii” a spus Ion Ștefăniță.

...

Directorul Agenției spune că procesul de lucru a fost tergiversat din motiv că, pentru crearea unui proiect nou de construcție era nevoie de decizia Comisiei de evaluare, dar mai mulți membri ai grupului de lucru s-au infectat cu noul coronavirus, astfel lucrările de evaluare s-au extins pe un termen mai lung decât cel prestabilit.

Expertul mai spune că următoarea etapă în programul de lucru ține de competența și  responsabilitatea Ministerului Culturii. Instituția trebuie să elaboreze un caiet de sarcini, să organizeze un concurs de schițe de proiect pentru reconstrucție și să aleagă un câștigător. 

 „Deocamdată, este doar acest raport, concluziile sunt pe masa Ministerului, deja Ministerul este liber arbitru, inclusiv, în ceea ce ține de partea financiară. Dacă, pentru anul 2022 se va face planificarea bugetară pentru reconstrucție, în primul rând, trebuie să fie finanțată elaborarea documentației de proiect, ca mai apoi, sper eu, în a doua jumătate a anului 2022, la modul serios, autoritățile decisive, Parlamentul, Guvernul să prevadă în bugetul anului următor, bani pentru tot ce înseamnă construcția noii entități a Filarmonicii Naționale”, a adăugat Ștefăniță. 

...

AGORA a discutat și cu directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol. Aceasta ne-a spus că, practic, timp de un an, nu s-a făcut nimic cu excepția expertizelor și a câtorva ședințe. 

 „Dacă vorbim de conducerea precedentă, cea interimară, atunci practic nu s-a făcut nimic, chiar dacă au fost câteva ședințe, au fost și tentative de a face ceva. Iar noi singuri nu putem lua decizii, deoarece fondatorul nostru este Ministerul Culturii”, a menționat Svetlana Bivol.

Deși „casa” le-a ars, artiștii Filarmonicii nu au încetat să organizeze repetiții și concerte. Acum, orchestrele închiriază mai multe săli pentru a putea aduna spectatori, spune directoarea. 

 „Noi, ca instituție de concerte, de profil, am activat, am avut foarte multe evenimente, nu am anulat niciunul. Activăm, în continuare, în spațiu cu chirie. Instituția de bază unde închiriem sala pentru concerte este Palatul Republicii. Mai apelăm la Direcția Municipală a Culturii, și, bineînțeles, am închiriat și în alte părți - la Sala cu Orgă, la Teatrul de Operă și Balet și am dat și concerte în aer liber”. 

Cât despre fondurile colectate, Bivol a menționat că pe contul Filarmonicii s-au acumulat în jur de două milioane de lei, bani care ar putea ajunge pentru a acoperi doar o mică parte din lansarea proiectelor. 

Vorbind despre donații, Svetlana Bivol a mai menționat că Filarmonica Națională va dispune de un pian nou, care a fost procurat tocmai fonduri donate. Valoarea estimată a acestui instrument cu adevărat inedit este de peste 76 mii de euro.

„Artiștii își doresc casa lor, dar înțeleg foarte bine că asta nu se va întâmpla mâine-poimâine, avem nevoie de foarte multă răbdare. Sperăm că totuși se va întâmpla odată și odată! Filarmonica Națională va reînvia și va avea un sediu nou și modern” a conchis Svetlana Bivol. 

...

AGORA a expediat o solicitare de informații la Ministerul Culturii, în care am întrebat ce acțiuni s-au întreprins până acum, când ar urma să fie dat start concursului de proiecte și când ar putea începe lucrările de construcție. Deocamdată nu am primit un răspuns la solicitare. 

În dimineața zilei de vineri, 24 septembrie, într-o conferință de presă dedicată elucidării situației în care se află Filarmonica Națională, la un an de la incendiul devastator, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat că pe locul Filarmonicii va fi construită, cel mai probabil, o nouă clădire, dar care să păstreze elementele arhitecturale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal