
Ministrul Culturii, lângă ruinele Filarmonicii Naționale: „Trebuie să reconstruim o filarmonică nouă, dar cu păstrarea elementelor arhitecturale”
„Pe locul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” va fi construită o nouă clădire, dar care să păstreze elementele arhitecturale”. Declarația a fost făcută de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul conferinței de presă dedicată elucidării situației în care se află Filarmonica Națională, la 1 an de la incendiul devastator.
・
Potrivit ministrului, inițial, se dorea repararea vechii Filarmonici, însă experții recomandă construirea unei noi clădiri, întrucât cea care a fost mistuită de flăcări are peste 100 de ani.
„Trebuie să mergem pe calea construcției unei noi Filarmonici și asta este cea mai bună soluție. Filarmonica nu înseamnă doar această clădire, e și despre acele elemente care reprezintă istoria și care fac trimitere la tot ce a fost în trecut. Noi suntem abia în punctul de pornire. Așteptăm un al treilea raport tehnic, dar cred că va arăta același lucru, că nu este cazul să restaurăm aceste rămășițe ale clădirii vechi”, a explicat ministrul.
Întrebat despre următorii pași care urmează a fi întreprinși de autorități, Sergiu Prodan a spus că este abia etapa lansării unui concurs.
„Acum putem să vorbim doar de un concurs de idei pentru construcție, un concurs internațional, după care câștigătorul va fi contractat pentru elaborarea acestui proiect modern. În noua clădire vor fi elemente din vechea filarmonică. În caietul de sarcini care va fi elaborat de Ministerul Culturii se va regăsi și cerința de a fi păstrate elementele arhitecturale”, a menționat ministrul Culturii.
Sergiu Prodan susține că autoritățile sunt în proces de identificare a surselor pentru reconstrucția filarmonicii, dat, mai întâi, trebuie elaborat un deviz, pentru a înțelege de ce bani este nevoie, a mai spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Pentru reconstrucția instituției, din donații, s-au adunat în jur de 4,5 milioane de lei - 2,5 milioane de lei, pe contul Filarmonicii și două milioane de lei, pe contul Ministerului Finanțelor. Totodată, potrivit calculelor, pierderile instituției se estimează la peste patru milioane de lei.
„Multe elemente din cele care au fost mistuite de flăcări erau deja foarte vechi și uzate, iar valoarea lor financiară a ajuns să fie simbolică. Ele și au fost procurate cu mult timp în urmă, la un alt preț”, a informat directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.
Amintim că, pe 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Nu au fost înregistrate victime.
Potrivit concluziilor din Raportul de expertiză judiciară din 24.11.2020: „Incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente (holurile blocului administrativ, sala mare, sala mică ş.a.). Cauza nemijlocită a incendiului produs, a fost contactarea particulelor din oţel incandescente, generate la procesul de secţionare a ţevilor din oţel cu utilizarea polizorului unghiular, cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor stipulate în documentul normativ (pct. 490 RT DSE 1.01-2005) la efectuarea lucrărilor de tăiere a ţevilor din oţel în încăperea în care erau prezente materiale arzătoare, putea să furnizeze formarea sursei de aprindere a incendiului.”
Ca urmare a nerespectării regulilor, trei angajați ai Filarmonicii urmau să ajungă pe banca acuzaților pentru. Procuratura municipiului Chișinău, a finalizat în luna aprilie urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei.