Gavrilița despre situația pandemică și campania de vaccinare. În ce condiții CNESP ar putea cere instituirea stării de urgență

Gavrilița despre situația pandemică și campania de vaccinare. În ce condiții CNESP ar putea cere instituirea stării de urgență

Starea de urgență ar putea fi instituită la solicitarea CNESP, dacă incidența cazurilor va depăși 350 la 100 mii de locuitori, la nivel național. Afirmația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei ediții speciale de la Radio Moldova.

„Prognozele ne spun că vom avea un val mai mare decât în primăvară, din cauza tulpinii Delta, care este mai infecțioasă. Avem cazuri de îmbolnăviri grave, chiar în rândul categoriilor mai tinere a populației, iar acum vedem și o creștere a îmbolnăvirilor la copii”, a declarat Gavrilița.

Aceasta a precizat că în cazul în care incidența cazurilor de COVID-19 la nivel național va depăși 350 cazuri la 100 mii locuitori, atunci Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), ar putea cere Guvernului și Parlamentului să decidă asupra instituirii stării de urgență.  Totodată, șefa executivului a precizat că ultima decizie a CNESP a introdus un singur indicator, fiind vorba de incidență, în baza căruia se va decide instituirea pragurilor de alertă, ceea ce va oferi posibilitatea ca viitoarele decizii să fie mai clare și predictibile.

Publicitate

Prim-ministra a mai precizat că ar putea interveni unele modificări în ceea ce ține de funcționarea școlilor în format fizic, referindu-se la schimbarea protocolului privind acțiunile care trebuie întreprinse în cazul în care un copil se îmbolnăvește.„Lucrăm la un protocol care trebuie să spună ce se întâmplă dacă un copil se îmbolnăvește. Vrem să introducem testele, astfel încât, dacă un copil este bolnav, nu se va mai recurge la intrarea clasei în carantină pentru două săptămâni. Vom testa copii cu teste rapide în prima și a cincea zi, ca să permitem revenirea clasei la prezența fizică cât mai rapid”, a declarat Gavrilița.

Totodată, premierul susține că mersul lent al campaniei de imunizare se datorează în special dezinformării despre vaccin și eficiența acestuia.

„Rata de vaccinare în rândul persoanelor cu risc înalt, a celor trecuți de 60 de ani, decât în rândul tinerilor, care își spun că vor face o formă ușoară”, susține premierul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal