Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu

Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu
Primăvara de la Praga - 1968 foto: 68/77/89

Viața în comunism a fost una grea, iar asta o poate afirma oricine sau, mai bine zis, marea majoritate a celor care și-au trăit tinerețea în acele vremuri. Lipsa cronică de produse alimentare și de larg consum, problemele legate de libertatea de exprimare (mai ales cea de după exprimare) și celebra economie socialistă, unde toți lucrau, dar în magazine nu era nimic.

„În anumite culturi apar forme de expresie care le definesc ideile și valorile. Grecii antici au avut miturile. După Al Doilea Război Mondial, muzica pop a definit cultura occidentală, în timp ce comuniștii aveau glumele politice. Comunismul este unicul sistem politic care a produs propriul tip de umor”, scrie jurnalistul britanic, Ben Lewis, autor al cărții „Ciocanul și Râsul: O istorie a comunismului, povestită prin bancuri”.

Poți spune întreaga istorie a comunismului prin glume

Afirmația de mai sus aparține, potrivit lui Lewis, unui fost prizonier al Gulagului sovietic, pe nume Simon Vilensky și definește, probabil, cel mai bine, o latură mai puțin vizibilă a acelui sistem politic. Bancurile, cu alte cuvinte sunt una din cele mai cunoscute moșteniri culturale ale regimului comunist, lucru care nu s-a prea întâmplat cu alte forme de guvernare de-a lungul istoriei.

Sursa bancurilor ar trebui căutată, probabil, în „suprarealismul” vieții de zi cu zi, adesea, plină de paradoxuri. Spre exemplu, deși economia socialistă trebuia să devină una a abundenței, adevărata stare de lucruri rămânea a fi departe de acest deziderat.  Cât însemnau cozile interminabile la diferite produse alimentare sau, arhicunoscuta birocrație.

Umorul a servit comuniștilor, în primii ani de după revoluție, drept armă culturală și propagandistică, prin care au fost ridiculizate viciile vechii burghezii. Acest lucru era temporar, credeau revoluționarii bolșevici, care își imaginau crearea unei lumi ideale în care umorul să nu mai fie necesar.

„În istoria luptelor de clasă, clasa muncitoare va râde ultima”, spunea unul dintre liderii comuniști, jurnalist de profesie, Mihail Koltsov.

N-a fost însă cazul, or lumea ideală  se construiește greu (sau deloc, în cazul nostru), iar bancurile au trecut de la un instrument de ironizare a vechii epoci, la funcția de „termometru social”, prin intermediul căreia, conform unor teorii, serviciile secrete ale regimurilor totalitare verificau starea de spirit a opiniei publice. De altfel, pentru a spune un banc, în timpul regimului comunist, era nevoie de mult curaj, atât din partea celui care îl spunea, cât și din partea ascultătorului.

„Fiecare glumă, este o mică revoluție”, afirma scriitorul englez, George Orwell, care încerca să explice importanța umorului în vremuri de oțel. Glumele politice, de altfel, au reflectat pentru cetățenii statelor comuniste esența regimului în care trăiau: absurdul.

„Trei tipi discută într-un Gulag și, la un moment dat, ajung să-și dezvăluie  motivele pentru care au fost deportați. „Sunt aici, pentru că întotdeauna întârziam cinci minute la muncă și mă acuzau de sabotaj”, spune primul. „Sunt aici pentru că am ajuns întotdeauna cu cinci minute mai devreme la muncă și m-au acuzat de spionaj”, spune al doilea. „Sunt aici pentru că am ajuns întotdeauna la timp și au descoperit că am un ceas elvețian”, exclamă al treilea.

În anumite perioade ale epocii, iar în unele cazuri, în toată existența de 70 de ani a utopiei, numită comunism, bancurile au fost și un motiv de condamnare la închisoare, sau mai rău, au figurat printre acuzațiile sentințelor pentru care unele persoane au fost condamnați la  pedeapsă capitală, deși acest lucru nu era prevăzut nicăieri. Situații foarte des întâlnite în timpul Marilor Epurări din anii 1937 – 1938, al Revoluției Maghiare din 1956 și al Primăverii de la Praga din 1968.

- Care este cea mai neutră țară din lume? - Cehoslovacia. Este o țară atât de neutră, încât nu se amestecă nici în propriile afaceri interne.

Simbolul umorului politic din Răsăritul Europei: Radio Erevan

Începând cu anii 1950, undeva la sud de Caucaz, în mica Armenie, pe str. Alek Manukyan 5, în clădirea Radioului Public Armenesc, apare o emisiune care, ulterior, avea să devină un simbol al umorului politic din întregul lagăr sovietic, de la Berlin și până la Vladivostok. Anume din această perioadă, Haykakan Radio sau Radio Erevan, ajunge în toate colțurile Europei, în mare parte grație bancurilor care abordau subiecte politice, legate de viața de zi cu zi, de dragoste și alte chestiuni cotidiene.

Structura acestor bancuri era simplă și era construită pe: Un ascultător întreabă Radio Erevan... și Radio Erevan răspunde...

Originalitatea glumelor produse de angajații de acolo se observă în răspunsurile la întrebările puse pentru echipei postului de Radio, care sunt neașteptate, echivoce, ambigue și,  în același timp, amuzante. Faima bancurilor ar fi pornit de la un realizator al unei emisiuni de radio, care vorbind despre diferențele dintre capitalism și socialism, a afirmat:

„În capitalism este exploatat omul de către om, în timp ce în socialism este invers”. 

Bineînțeles, acea persoană și-a pierdut munca. Din câte se cunoaște.

Originea reală a bancurilor însă rămâne la nivelul disputelor, întrucât unii susțin că serviciile secrete sau anumite persoane din Moscova le-ar fi răspândit intenționat. Cert este un lucru și anume că la o întâlnire a reprezentanților societăților de radio și televiziune din URSS, de cea mai mare atenție s-a bucurat reprezentantul Radioului din Erevan, care a transformat ședința într-un adevărat „stand-up”.

„Anunț la Radio Erevan: Ora locală - 20:00. Pentru cei care n-au înțeles este ora 8 seara. Pentru miniștri: săgeata mare este orientată în sus, iar cea mică este în dreptul cifrei 8. Pentru deputați: cifra 8 seamănă cu sânii unei femei.”

Radio Erevan

Critica subtilă la adresa conducerii care, de cele mai multe ori, era formată din birocrați, membri de partid, era și ea prezentă în bancurile acestui post de radio.

„Întrebare la Radio Erevan: Este adevărat ce se spune, că jumătate din membrii Comitetului Central sunt idioți?

Nu este adevărat. Jumătate din membri nu sunt idioți”.

Radio Erevan

Vremea grea înseamnă mai mult haz de necaz

Comunismul a fost o utopie fără margini, care însă a ajuns un eșec economic încă din prima zi. Cu toate acestea, a avut adepți, care au crezut mai mult sau mai puțin în realizarea acestui ideal. Având o armată și o securitate puternică și brutală, sistemul a rezistat câteva decenii.

Acest lucru însă s-a tradus în penurie economică, lipsa libertății și chiar a vieții private pentru cetățenii de rând. Toate cele enumerate au însemnat o sursă inepuizabilă de inspirație pentru a face haz de necaz.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Sergiu Catană, nașul de cununie a lui Igor Dodon, și-a dat demisia din funcția de director financiar al S.A. „Metalferos”

Sergiu Catană, nașul de cununie a lui Igor Dodon, și-a dat demisia din funcția de director financiar al S.A. „Metalferos”

Criza de gaze naturale: Focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar

Criza de gaze naturale: Focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar

Parlamentul a votat starea de urgență în țară

Parlamentul a votat starea de urgență în țară

Advertoriale
Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”
 • 2
  Gavrilița: La ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară (LIVE)
 • 3
  Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea TV8, îi ia apărarea jurnalistei: „Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei”
 • 4
  Dosarul „Kuliok” revine pe masa procurorilor. Iurie Reniță: „Îmi declar disponibilitatea să prezint documentele pentru examinarea echidistantă a dosarului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.