*Acest material este sponsorizat

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”
Moldova ICT Summit: The Future of Digital

Sectorul IT este în topul priorităților naționale. Mai multe inițiative de digitalizare și  dezvoltare a domeniului TIC, precum și a sectoarelor conexe, au fost prezentate la cea de-a zecea ediție a „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”. Oficialii guvernamentali prezenți la eveniment au reiterat angajamentul ferm de a implementa ample acțiuni de transformare digitală, în parteneriat cu sectorul privat, care să permită alinierea la necesitățile cetățenilor, mediului de afaceri și să fie corelate cu tendințele globale din domeniu. Totodată, propunerile înaintate de sectorul privat, care vizează principalele constrângeri și acțiunile pentru consolidarea industriei, creșterea sustenabile și atragerea investițiilor, se regăsesc și în topul priorităților, pe agenda digitală națională a autorităților.

Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei: „Inovația digitală reprezintă un factor-cheie în transformarea proceselor economice și societății în ansamblu, contribuind la reducerea decalajului  și egalarea posibilităților, atât din punct de vedere social, cât și economic. În anii care urmează, ne propunem să asigurăm un mediu de afaceri transparent și deschis, să simplificăm procesele pentru rezidenții din Parcurile IT, pentru a putea lua mai ușor decizii, inclusiv la distanță, prin tehnologii digitale. Un alt scop este să alfabetizăm populația, care să poată utiliza și consuma aceste produse tehnologice. Alături de Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, lucrăm la pachete foarte ample ale cadrului normativ, care sperăm să fie aprobate cât mai curând. Pe termen lung, vrem să dezvoltăm o amplă Strategie de Digitalizare, pentru că avem foarte multe obiective și reforme structurale care necesită implementare.”

Pentru perioada următoare, agenda Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova conține și completarea continuă a foii de parcurs pentru digitalizarea economiei și dezvoltarea comerțului electronic, care poate asigura tranziția spre Strategia Națională pentru Digitalizare. Foia de parcurs pentru digitalizare economiei a devenit un instrument valoros de identificare a constrângerilor și elaborare de propuneri pentru ameliorarea mediului de afaceri și promovarea inovației digitale de pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.

Ion Lupan, șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova: „Pentru digitalizarea proceselor dintre Guvern și business, business și consumatori, dar și pentru digitalizarea proceselor în cadrul companiilor, am dezvoltat, cu implicarea Ministerului Economiei, foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei și comerțului electronic. Aceasta se referă la 4 compartimente majore: interacțiunea la distanță și dezvoltarea serviciilor electronice pentru business; dezvoltarea comerțului electronic și a plăților electronice; îmbunătățirea procedurilor vamale pentru exporturile online și stimularea serviciilor poștale și de curierat și atragerea platformelor internaționale de e-comerț pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta este un instrument excelent pentru identificarea problemelor, generarea soluțiilor și promovarea rezultatelor, fiind un document viu în continuă transformare și evoluție.”

Autoritățile au anunțat și că urmează să lanseze o comunitate virtuală de afaceri din Republica Moldova - o aplicație pentru telefonul mobil, care are 4 funcționalități utile: notificarea celor mai recente schimbări regulatorii; posibilitatea de a face sondaje rapide; stabilirea raiting-ului instituțiilor de control și a celor emitente de acte permisive și raportarea abuzurilor atunci când un întreprinzător intră în contact cu un reprezentant al autorității de stat.

Totodată, reprezentanții ATIC au vorbit și despre Cartea Albă a sectorului, care prevede menționarea tuturor modificărilor și amendamentelor care ar putea să ducă la dezvoltarea continuă, la menținerea competitivității regionale, la dezvoltarea companiilor IT cu valoare adăugată în țară, dar și la menținerea capitalului uman și dezvoltarea acestuia în țară - prioritate nr.1 a dezvoltării domeniului.

Marina Bzovîi, director executiv, ATIC: „Valoarea sectorului TIC, Telecom și IT, a generat timp de o decadă 7% din PIB-ul național. „Moldova digitală în 2020” a fost un efort foarte bine punctat la momentul respectiv și a reușit să ofere o viziune de sector, de aceea cerem acum o nouă viziune pentru sectorul TIC, pentru digitalizare. Următoarea agendă pentru industria IT, cu siguranță este focusată pe viziune, vrem predictibilitate, o transformare digitală nu doar predictibilă, dar în același timp strategică, astfel încât ciclul de planificare să fie constant, sigur și vizibil pentru întreaga industrie. Agenda următoare pe transformare digitală cu siguranță ar urma să se focuseze pe sectorul ICT, care este catalizatorul tuturor sectoarelor economiei: ne referim aici la economie digitală, e-commerce, susținerea foii de parcurs pentru digitalizarea economiei și desigur că următoarele proiecte de lege care apar în acest sens.

ATIC susține dezvoltarea sectorului și acest lucru este posibil prin excluderea barierelor cu care se confruntă acest sector.”

În ultimii 11 ani, sectorul TIC din Moldova a crescut de la zero la un ecosistem dezvoltat, care poate servi drept un exemplu de succes. Un pas important în dezvoltarea domeniului au fost și programele educaționale implementate la nivel național – o condiție importantă pentru creșterea inovațiilor. Iar proiectul TEKWILL, lansat acum patru ani, a fost o platformă importantă care a venit cu know-how pentru crearea unui ecosistem favorabil startup-urilor tech, pentru implementarea unor programe de dezvoltare a excelenței în domeniul TIC, a forței de muncă și antreprenoriatului. Timp de 4 ani, proiectul TEKWILL a atras fonduri de peste 13 mln $, a desfășurat peste 865 de mii de ore de training, peste 400 de mii de oameni au beneficiat de programele sale, iar peste 43% dintre aceștia au fost fete și femei.

Ana Chirița, director Proiecte Strategice, ATIC; director al Proiectului TEKWILL: „Ce este un ecosistem IT și care sunt factorii care influențează dezvoltarea acestuia în RM? Evident, sunt acele politici guvernamentale, centrele IT sau tehnologice, platformele de inovații, sursele de finanțare, universitățile și inițiativele educaționale care ajută acest ecosistem (incubatoare, acceleratoare infrastructură etc). Chiar dacă am fost afectați de pandemie, sectorul IT a înregistrat o creștere de practic 30% anul trecut, iar astăzi, sectorul IT este cel mai competitiv sector. Progresul nu vine de la sine, progresul este ceva, care necesită a fi îmbrățișat. Atunci când vorbim de ecosistemul din Republica Moldova, putem sa menționăm mai mulți actori. Dacă vorbim de ATIC, vorbim de o serie de proiecte care determină portofoliul pe care îl livrăm, cu anumite priorități: Tekwill, YouthMakerClub, TechWomen, EU4Moldova:StrartupCityCahul. Dacă e să ne referim la Tekwill, este un proiect care a început practic 6 ani în urmă și este finanțat din sursele USAID și a Suediei. Ceea ce ne-am propus noi, este să fim cât mai naționali. Am început cu ceva foarte mic, am început cu orașul Chișinău și putem spune că, astăzi, suntem cu programe virtuale, în pofida pandemiei, la Bălți, Comrat și Cahul. Mai nou, suntem și la Tiraspol, pentru că credem că putem să identificăm și potențialul acelor regiuni.”

Cea de-a zecea ediție a „Moldova ICT Summit: The Future of Digital” este organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Agenția de Investiții din Moldova, GIZ Moldova, cu susținerea Proiectului „Tekwill” finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia și cu sprijinul Uniunii Europene și a partenerilor privați.

Organizatori: Asociația Națională  a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Tekwill, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ); Parteneri guvernamentali: Agenția de Investiții din Moldova; Parteneri de dezvoltare: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia; Parteneri internaționali: Digital Europe, Euro ISPA, WITSA; Sponsori: Orange, Moldcell, DAAC System Integrator.

P.

Vezi și aceste știri
Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”. Cea de-a zecea ediție a forumului a accentuat noile direcții de dezvoltare a sectorului IT

Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”. Cea de-a zecea ediție a forumului a accentuat noile direcții de dezvoltare a sectorului IT

Cinci factori care au contribuit la reducerea utilizării numerarului în Suedia: Experiența împărtășită la Moldova ICT Summit

Cinci factori care au contribuit la reducerea utilizării numerarului în Suedia: Experiența împărtășită la Moldova ICT Summit

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Viitorul domeniului digital, pe agenda discuției la Moldova ICT Summit 2021

Viitorul domeniului digital, pe agenda discuției la Moldova ICT Summit 2021

„Moldova ICT Summit”, evenimentul de impact al industriei IT, revine cu o nouă ediție

„Moldova ICT Summit”, evenimentul de impact al industriei IT, revine cu o nouă ediție

Moldova ICT Summit 2018 va fi dedicat Tehnologiilor Informaționale în Educație

Moldova ICT Summit 2018 va fi dedicat Tehnologiilor Informaționale în Educație

Advertoriale
10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi fost operat de cancer
 • 2
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 3
  Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României
 • 4
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.