În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

Preţurile petrolului au atins la 23 septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, susţinute de creşterea cererii de carburanţi în prag de iarnă şi de o scădere a stocurilor în Statele Unite. Aceasta și ca urmare a faptului că producţia de petrol din Golful Mexic este afectată încă de daunele provocate de două uragane, transmite Reuters, scrie Mold-Street.com.

Preţul petrolului Brent, de referință în Europa, a avansat joi cu până la 1,8%, la 77,10 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie, iar vineri la deschidere a urcat la 77,74 dolari, cu puțin sub nivelul maxim din ultimul an, de 77,84 dolari pentru un baril înregistrat pe 6 iulie.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu până la 1,5%, la 73,28 dolari pe baril,

Publicitate

„Se discută tot mai mult despre scăderea stocurilor şi există îngrijorări legate de probleme de aprovizionare la începutul iernii”, a declarat analistul principal la firma Price Futures Group din Chicago, Phil Flynn.

Miercuri, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a anunţat că stocurile de petrol ale SUA au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 17 septembrie, la 414 milioane de barili, cel mai redus nivel atins din octombrie 2018.

Totodată, unii membri ai grupului OPEC+ (inclusiv Rusia și cei mai mari producători și exportatori de petrol din Golful Persic) au avut dificultăţi să crească producţia după ani de zile de investiţii scăzute şi după întârzieri provocate de blocarea lucrărilor de întreţinere în timpul pandemiei.

Pe piața moldovenească, deocamdată, oscilațiile sunt mai mici, de 2-16 bani pentru un litru pe zi.

Astfel, prețurile maxime de referință stabilite de ANRE la litrul de benzină A 95 după o creștere de la 20,07 lei pe 2 septembrie, au ajuns la 20,98 lei - pe 13 septembrie, iar de atunci scad și au coborât pe 23 septembrie la 20,73 lei. În trei săptămâni benzina s-a scumpit cu circa 3%.

La motorină prețul a crescut mai lent: de la 16,27 lei pentru un litru pe 2 septembrie, la 16,97 lei pe 23 septembrie, adică cu o medie de trei bani pe zi, sau cu aproape 3,7% în trei săptămâni.

În aceeași perioadă petrolul Brent a înregistrat o creștere de aproape 9%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal