Ministrul Culturii: „Responsabilitatea salarizării actorilor din teatrele municipale revine Primăriei Chișinău”

Ministrul Culturii: „Responsabilitatea salarizării actorilor din teatrele municipale revine Primăriei Chișinău”

În octombrie, sălile de teatru vor continua să lucreze la capacitatea de 50%, iar spectatorii vor continua să prezinte certificate de vaccinare sau teste de anticorpi la intrare, vor purta măști și vor respecta distanța. Despre aceasta a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, argumentând adoptarea deciziei prin numărul de îmbolnăviri în continuă creștere și instaurarea în  Chișinău a Codului Roșu. În ceea ce privește salarizarea actorilor, Sergiu Prodan  a declarat că aceasta ține de competența Primăriei Capitalei.

Ministrul Culturii a vorbit și despre plecările masive ale actorilor din teatru.

„ Să vorbim despre actorii care depun cereri de plecare din teatru, fapt declarat în presă de către doamna Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Și domnul Sandu Grecu a semnalat despre situația grea pe timp de pandemie a Teatrului “Satiricus”, la fel teatru municipal. Îmi pare rău de situația dezastruoasă creată în aceste teatre dar, din păcate, Ministerul Culturii nu poate influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale, responsabilitatea în acest sens revenind în exclusivitate Primăriei”, a declarat Prodan.

Publicitate

Totuși, ministrul a menționat că și atunci când se lucrează la capacitate maximă, salarizarea actorilor, oamenilor de cultură, nu este nici pe departe una corectă.

„Rezolvarea acestei probleme ține de modificarea legislației și este una din priorități în activitatea Ministerului Culturii. În calitatea mea de Ministru al Culturii voi face tot posibilul să apăr drepturile oamenilor de cultură pe timp de pandemie, respectând legea și fără a supune riscului de infectare actorii, sau spectatorii”, a mai punctat Ministrul.

Sergiu Prodan susține că, la începutul lunii septembrie, Ministerul Culturii a organizat consultări cu toți directorii teatrelor, sălilor de concert, dar și cu organizatorii de evenimente culturale în aer liber, în care s-a discutat despre funcționarea instituțiilor teatral-concertistice pe perioada creșterii noului val pandemic. Majoritatea au optat pentru funcționarea la capacitate maximă a sălilor, cu obligativitatea prezentării de către spectatori a unuia din cele patru acte confirmative (vaccinare, recuperare, test anticorpi pozitiv, sau test Covid negativ).

„Luna septembrie a fost o lună plină de evenimente culturale, poate prea plină pentru o perioadă pandemică. De ce teatrele municipale nu au spectatori, iar actorii acestor teatre depun cereri de plecare? Cred că este o întrebare, care trebuie adresată în primul rând Primăriei”, a mai comentat situația teatrelor pe timp de pandemie ministrul Culturii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal