Se dădeau drept angajați ai băncilor și sustrăgeau bani de pe card. Două persoane au fost reținute

Se dădeau drept angajați ai băncilor și sustrăgeau bani de pe card. Două persoane au fost reținute

Polițiștii și procurorii au destructurat un grup infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Aceștia se dădeau drept angajați ai băncilor.  Coordonatorii acestor infracțiuni se află în detenție în penitenciarele din Republica Moldova.

Potrivit oamenilor legii, suspecții apelau cetățenii prin aplicația Viber, iar sub pretextul de a-i apăra de o fraudă, câștigau încrederea posesorului de card care le dicta datele la telefon, astfel oferindu-le posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri.

După sustragerea banilor, suspecții îi transferau pe conturile lor sau ,prin intermediul portmoneelor crypto-valutare erau convertiți în cryptomonede Bitcoin și Litecoin, inclusiv mijloacele bănești erau extrase de la diferite bancomate.

Publicitate

Suspecții, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, pe parcursul anului 2020 până în prezent, au săvârșit peste 40 de extrageri de pe conturile bancare ale mai multor persoane. Prejudiciul cauzat părților vătămate se ridică la circa un milion de lei.

De asemenea, au mai fost efectuate 5 percheziții, în urma cărora au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă și carduri bancare.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, doi bărbați au fost plasați în arest pentru 30 de zile, unul fiind recent eliberat din Penitenciarul nr. 4 Cricova al ANP și alte două persoane care, în prezent, sunt în Penitenciarele ANP.

Conform legislației penale în vigoare, aceștia riscă de la opt la 15 ani de închisoare.

Acțiunile de investigație și urmărire penală au fost desfășurate de ofițerii Secției investigare infracțiuni și urmărire penală din cadrul Direcției de Poliție, în comun cu angajații IP Buiucani, procurorii Procuraturii mun. Chișinău, cu sprijinul mascaților de la BPDS ,,Fulger” a IGP și al angajaților unei bănci comerciale, care, au acordat susținerea informațională.

Procurorii și polițiștii continuă acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigație pentru documentarea, stabilirea și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în activitatea infracțională.

Pentru ca cetățenii să nu cadă în plasa escrocilor, oamenii legii au venit cu recomandări:

– Dacă ați fost contactat de persoane străine, care se prezintă ca fiind angajați ai băncii, nu aveți încredere, mai întâi verificați informația.

– Nu comunicați datele bancare persoanelor pe care nu le cunoașteți.

– Dacă doriți să vindeți bunuri prin intermediul rețelelor de socializare, nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

- Rețineți că, pentru a recepționa o sumă în contul dvs, este necesar să furnizați DOAR numărul cardului. Solicitarea altor date, precum Cod PIN, data expirării, codul CVV2/CVC2, reprezintă motiv de alarmare și renunțare la tranzacție!

- Nu furnizați datele dvs. personale aferente cardului bancar drept răspuns la solicitări prin mesaje electronice, sms-uri, prin telefon, sau prin intermediul paginilor web care nu sunt destinate efecturării plăților pentru bunuri sau servicii!

Pentru a vă proteja de fraude este nevoie să cunoașteți că banca niciodată nu solicită:

- Expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau rețele de socializare.

- Furnizarea oricăror date aferente contului dvs. bancar prin metodele menționate mai sus,

poze cu cardul bancar.

- Coduri PIN, parole și alte date – prin intermediul canalelor dubioase.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal