Fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Chiveri este de părere că Federația Rusă încă nu a reușit să depășească „mentalitatea imperială”. Într-un interviu pentru Europa Liberă acest spune că Federația Rusă continuă să privească Moldova ca pe o zonă în care poate să-și aplice influența așa cum dorește. Totodată, acesta crede că nu sunt avantaje din prezența Moldovei în CSI, iar relațiile continuă la nivel bilateral cu statele din această zonă, informează Agora.
„Faptul că Federaţia Rusă nu reuşeşte să depăşească mentalitatea imperială, să considere că tot ceea ce fac fostele republici unionale, printre care şi Republica Moldova, ar trebui coordonat în primul rând cu ei, cred că este ceva care pe mine personal mă depăşeşte. Și, cum am spus, denotă încă o dată faptul că această ţară nu poate trece de la o mentalitate veche imperială la una modernă, europeană, aşa cum ne dorim noi”, a menționat în cadrul interviului, Valeriu Chiveri.
Potrivit acestuia, Federaţia Rusă continuă să privească Republica Moldova ca o zonă în care poate să-şi aplice influenţa aşa cum doreşte
Relații politizate
Cât despre relațiile bilaterale dintre cele două state, Chiveri le caracterizează ca fiind politizate. „Dacă ţinem cont şi de acele acţiuni, de embargourile care au fost puse de Federaţia Rusă neavând niciun motiv pentru acest lucru. Şi doi, chiar şi atunci când a deschis piaţa pentru anumite întreprinderi, a făcut-o ţinând cont de afilierea acestora sau apropierea acestora de unii lideri politici de la Chişinău care au uşile deschise la Moscova, lucru absolut inadmisibil, din punctul meu de vedere, atunci când vorbim despre o cooperare economică bazată pe anumite principii, stabilită inclusiv de Organizaţia Mondială a Comerţului, parte la care suntem şi noi, şi Federaţia Rusă.”, menționează acesta.
Abordând și problema transnistreană, și locul acesteia în agenda de discuții a Moldovei cu Federația Rusă, fostul ministru consideră că ea a fost totuși întotdeauna o prioritate. „În contextul negocierilor „5+2”, am revenit la o situaţie de blocadă, practic, aceste negocieri nu au avut loc de aproape un an de zile. Reuniunea care a avut loc anul acesta la Viena a fost o reuniune informală. Deci, suntem într-un blocaj total şi motivul principal este poziţia Federaţiei Ruse față de reglementarea acestui conflict, inclusiv sprijinul deschis pe care îl acordă autorităţilor de la Tiraspol.”
Chiveri consideră că prezența statului nostru în CSI nu o mai avantajează. Principalul lucru, și anume stabilirea și dezvoltarea unor relații economice a reușit în cadrul organizației.
„Formatul CSI nu ne-a ajutat să deblocăm situaţia cu exporturile în Federaţia Rusă. Cât priveşte relaţiile bilaterale cu alţi membri ai CSI, acestea se dezvoltă, cel puţin aşa cunoșteam eu, şi cred că se vor dezvolta în continuare. Este ceva normal, obişnuit pentru ţările noastre, dar nu cred că CSI poate să ne ajute să deblocăm comerţul cu Federaţia Rusă. Şi din acest motiv, ţinând cont că ne-am dorit în CSI o cooperare focusată pe aspectul economic, considerăm că prezenţa noastră acolo este mai mult ca stranie.”, menționează acesta.
Valeriu Chiveri a fost membru al guvernului Leancă, fiind adjunctul Nataliei Gherman. După ce fostul premier nu mai fost desemnat a doua oară, Chiveri a mers alături de Leancă în noul proiect politic lansat de acesta.
Vezi și aceste știri

Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
