Alegeri UTAG, turul II. Averea, interesele personale și integritatea lui Nicolai Dudoglo, candidat pe Circumscripția nr. 1 Comrat

Alegeri UTAG, turul II. Averea, interesele personale și integritatea lui Nicolai Dudoglo, candidat pe Circumscripția nr. 1 Comrat

Duminică, 3 octombrie, în Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia vor avea loc din nou alegeri pentru Adunarea Populară. Asta după ce în urma scrutinului din 19 septembrie, au fost aleși doar 18 din cei 35 de deputați. În 11 circumscripții se va organiza turul doi, întrucât niciunul dintre candidați nu a reușit din prima să acumuleze 50%+1 din voturi. Astfel, primii doi cu cele mai multe sufragii se vor confrunta în turul doi. În alte șase circumscripții vor fi organizate alegeri noi, deoarece prezența la urnele de vot a fost scăzută. 

Printre cele 11 circumscripții unde va avea loc turul doi este și circumscripția nr.1 din Comrat. Aici se vor confrunta Nicolai Dudoglo, care în primul tur a reușit să obțină 936 de voturi, și Irina Zelenskaia, cu 395 de voturi.

Cine e Nicolai Dudoglo

Publicitate

Potrivit portalului moldovacurata.md, Nicolai Dudoglo a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în anul 2014 pe lista Partidului Democrat. Pe final de mandat, în 2018, a fost determinat de Partidul Democrat să aleagă fie activitatea de deputat și membru al PDM, fie activitatea în Asociația Obștească „Noua Găgăuzie”, în care Dudoglo era implicat la acel moment. Nicolai Dudoglo a ales „Noua Găgăuzie” și și-a depus mandatul de deputat.

Dudoglo a deținut funcția de primar al orașului Comrat din 2004 până în 2014, fiind reales de câteva ori. De trei ori a candidat la funcția de guvernator al Găgăuziei, dar a pierdut toate scrutinele. De profesie este pedagog și antrenor emerit al Republicii Moldova. Antrenează rezerva olimpică a Republicii Moldova la lupte libere.

Avere și interese personale

În declarația de avere și interese depusă la CEC a Găgăuziei în iulie 2021, Nicolai Dudoglo arată că în ultimii doi ani a avut venituri doar din activitatea sa de antrenor. 44.100 de lei de la Școala Sportivă pentru Rezerva Olimpică și 5.404 lei de la Liceul Sportiv Regional. Soția sa a avut venituri salariale de la Universitatea din Comrat și de la Liceul Sportiv Regional. Familia candidatului are în proprietate trei terenuri dobândite în perioada 2000 – 2009, două apartamente și o casă. Unul dintre apartamente este dobândit în 1999, iar casa și al doilea apartament au fost cumpărate în anii 2013 și 2016, adică atunci când era primar al municipiului Comrat și deputat în Parlament.

Dintre autoturisme, Dudoglo declară că deține o Skoda Superb, fabricată și cumpărată în 2015 cu 19.000 de euro și o Toyota Rav 4, fabricată în 2010 și cumpărată în 2012 cu 120 de mii de lei. Familia sa este fondatoare a Întreprinderii Individuale „Dudoglo Tatiana”, însă nu declară niciun venit din activitatea ei.

Familia Dudoglo are de rambursat credite de sute de mii de lei, contractate în anii 2018-2020 de la Victoriabank. În anul 2018 a împrumutat 120.000 de lei, în anul 2019 – 300.000 de lei, iar în anul 2020 – 400.000 de lei. Ultimele două credite sunt scadente în anii 2034 și 2035, iar primul a fost luat pe un termen mai mic.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Numele lui Nicolai Dudoglo apare într-un conflict legat de firma consilierului municipal Stepan Cara, cu un agent economic din Bălți, care susține că este victima unei escrocherii. În decembrie 2019, când nu deținea nicio funcție publică, Nicolai Dudoglo s-ar fi întâlnit, la Comrat, cu omul de afaceri Ivan Marineac, căruia firma lui Stepan Cara îi datora peste un milion de lei. Dudoglo l-ar fi convins pe Marineac să nu depună plângeri la procuratură în privința lui Cara, întrucât datoria va fi plătită în două săptămâni. Ulterior datoria a rămas neachitată, iar Procuratura a deschis un dosar penal pe numele lui Cara, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

Solicitat de Moldova Curată, Nicolai Dudoglo a negat că ar fi promis achitarea datoriei, dar a confirmat că „a organizat o întâlnire pentru acești băieți, la rugămintea unor cunoștințe comune”. Detalii referitoare la acest conflict găsiți în investigația Moldova Curată.

Cine e Irina Zelenskaia

Cel de-al doilea candidat care a trecut în turul doi este Irina Zelenskaia, originară din Comrat. Este jurist de meserie și lucrează în cadrul Agenției Servicii Publice. Pentru anii 2019 - 2020, Zelenskaia declară venituri de 279.000 de lei din salariu.

Înainte de turul întâi, presa regională o califica drept unul dintre oponenții de bază ai lui Dudoglo pe această circumscripție.

Mai multe detalii despre scrutinul din UTAG găsiți pe pagina dedicată.

Investigațiile Moldova Curată și profilurile candidaților la funcția de deputat în Adunarea Populară sunt realizate cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal