
USAID susține industria fashion: Designerii locali au uimit publicul cu creațiile vestimentare la Moldova Fashion Days 2021 (VIDEO)
Producătorii autohtoni și iubitorii de artă vestimentară și-au dat întâlnire la cea de-a 17-a ediție Moldova Fashion Days. Evenimentul a devenit o platformă de promovare pentru designerii locali și afost posibil inclusiv suportului oferit de USAID.
・
„Acest eveniment își propune să ofere un plus de încredere industriei modei și oamenilor care creează, designerilor. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru acești oameni. USAID se bucură să fie aici, mai ales acum – în aceste vremuri grele”, menționează John Riordan, Vicedirector USAID, prezent la eveniment.
Oportunitățile oferite au fost remarcate îndeosebi de producătorii aitohtoni. „Brandul nostru este oarecum nou. Ne-am lansat acum doi ani. Dar în acest timp, am reușit să facem foarte multe. Pentru noi, promovare a brandului a fost anume participarea la Moldova Fashion Days în 2017 și vreau să mulțumesc organizatorilor și sponsorilor, inclusiv USAID, care ne-au ajutat să creăm brandul, dar și să-l promovăm ulterior”, menționează Ala Arabadji, designer, brandul „Arabadji”.
Industria ușoară pune bazele exporturilor moldovenești. Prin urmare, sprijinul sectorului contribuie semnificativ la creșterea economiei țării.
„Moldova Fashion Day este evenimentul principal care reprezintă lucrul, calitatea produsului, calitatea manufacturii și calitatea designe-ului industriei ușoare din R. Moldova. Este un eveniment bianual, pe care Agenția SUA îl susține constant în ultimii ani”, remarcă Tatiana Durleștean, director de Program, Activitatea de susținere a Competitivitățiii în Industria Uşoară şi cea a Turismului (USAID, EDGE).
În plus, în urma colaborării cu industria fashion sunt create noi locuri de muncă. Circa 28 de mii de angajați sunt încadrați în producție, dintre care 90% sunt femei.
„Industria modei implică o mulțime de persoane. Nu este vorba doar despre designeri, ci și despre persoanele care activează în producție. Sunt mii de oameni care lucrează în jurul acestei industrii. Femei, persoane care sunt în căutare de noi locuri de muncă. Sunt job-uri excelente, nu doar la Chișinău ci și în întreaga țară: la nord, sud, est, vest, peste tot sunt designeri locali care au nevoie de susținere, iar USAID este mândră să fie acolo și să-i ajute să evolueze”, susține John Riordan.
Pandemia a influențat și comportamentul consumatorului. Producătorii au luat în considerare aceste aspecte, iar pe podiumul de la Moldova Fashion Day au defilat ținute practice și ușor de asortat.
„Pandemia a avut impact simțitor asupra industriei ușoare din Moldova. Oamenii fac cumpărături mai conștient și își aleg mai atent îmbrăcămintea. De aceea, designerii și-au pus drept scop să gândească detaliat fiecare ținută și să o facă funcțională în garderoba oamenilor așa încât să o poată purta de la un sezon la altul”, precizează Ala Arabadji.
„Este foarte important să susținem producătorul și să oferim un spațiu, o platformă de a-și expune rezultatul muncii și de a convinge consumatorul nostru local să poarte un produs autohton și să susțină această mândrie de a fi îmbrăcat într-un produs autohton. Eu pot să zic că, azi, la eveniment și la alte evenimente eu port cu mândrie haine Made in Moldova, produse locale”, susține Tatiana Durleștean.
Evenimentul Moldova Fashion Days este organizat de APIUS sub egida DININIMA, și ZIPHOUSE cu suportul Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA, un proiect EDGE), Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).