ANI constată încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în cazul lui Dumitru Diacov. Ce riscă fostul deputat

ANI constată încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în cazul lui Dumitru Diacov. Ce riscă fostul deputat

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului deputat democrat Dumitru Diacov. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, figurând și într-un dosar de confiscare a averii.

Controlul pe numele lui Dumitru Diacov a fost inițiat în baza unei sesizări, la începutul anului 2021. Inspectorul de integritate, Olga Vizitiu, a verificat activitatea fostului deputat pe perioada ultimelor două mandate.

Respectiv, în timp ce își exercita mandatul de demnitate publică, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte al unei Fundații. Deși a avut termenul de până la 30 de zile pentru a renunța la funcția incompatibilă, conform răspunsului oferit de comisia parlamentară numiri și imunități, subiectul nu a depus o cerere în vederea soluționării stării de incompatibilitate. Același lucru s-a întâmplat și în următorul mandat de deputat, obținut în anul anul 2019.

Publicitate

Mai mult decât atât, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte, prin care se confirmă că acesta și-a exercitat atribuțiile de conducător al fundației. Mai exact, în perioada 2018- 2020, a semnat mai multe acte în interesul fundației cu instituțiile bancare, ordine interne, rapoarte de activitate, precum și a avut mai multe participări în cadrul ședințelor fundației.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul parlamentar Dumitru Diacov a confirmat deținerea acestei funcții, însă a invocat faptul că nu are contracte individuale de muncă cu această fundație, nu are angajați și salariați, iar activitatea și implicarea în cadrul fundației este una voluntară.

Totodată, fostul deputat a menționat că actele financiare au fost semnate de către directorul executiv al fundației, însă inspectorul a contrazis argumentele acestuia prin ordinul de angajare al directorului executiv, care și-a preluat atribuțiile abia în martie 2018.

Precizăm că Dumitru Diacov figurează și într-un dosar de confiscare a averii, după ce un alt inspector de integritate a stabilit în privința acestuia diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime de peste 600 de mii de lei.

Pentru incompatibilitatea de funcție, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a accede într-o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal