
UE va aloca un milion de euro pentru a crea o bază de date cu toate instituțiile de presă ale țărilor membre și va indica proprietarii lor
Uniunea Europeană își propune să furnizeze o bază de date pentru fiecare țară, care va conține informații privind proprietatea asupra mass-mediei, așa încât să fie evaluate persoanele juridice din spatele instituțiilor de presă, întrucât se vrea identificarea posibilelor riscuri în ceea ce privește transparența.
・
Nu sunt indicate informații legate de Republica Moldova și dacă țara noastră va fi inclusă în această bază de date.
Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Devine din ce în ce mai greu de înțeles cine deține mass-media în UE. Acest lucru nu este acceptabil, deoarece, în democrație, oamenii merită să știe cine le furnizează informații. Acest nou instrument va contribui la înțelegerea pieței mass-mediași va furniza informații pentru viitoarele inițiative politice.”
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Este vital să se evidențieze și să se combată amenințările la adresa mass-mediei independente, un pilon esențial al democrațiilor noastre. Rămânem hotărâți să prezentăm noi inițiative, cum ar fi legislația privind libertatea mass-mediei, și să sprijinim mai mult proiectele de promovare a transparenței în acest sector.”
Acest nou instrument va sta la baza evaluărilor politice și de reglementare și a inițiativelor dedicate sprijinirii libertății și pluralismului mass-mediei. Va indica cine deține proprietatea asupra mass-mediei, sporind vizibilitatea unor eventuale probleme de concentrare și, prin urmare, contribuind la o mai bună înțelegere a pieței mass-media. Valoarea sprijinului acordat de UE proiectului, care se preconizează că va dura până în septembrie 2022, este de 1 milion de euro.