Operatorii de trasport rutier internațional de mărfuri pot depune cereri pentru autorizații multilaterale CEMT. Numărul lor s-a dublat

Operatorii de trasport rutier internațional de mărfuri pot depune cereri pentru autorizații multilaterale CEMT. Numărul lor s-a dublat

Agenția Națională Transport Auto(ANTA) informează operatorii de transport rutier internațional de mărfuri referitor la cota autorizațiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova de către Forul Internațional de Transport (FIT) pentru anul 2022. În acest an au fost prevăzute un număr dublu de autorizații în contextul majorării numărului de unități de transport „EURO VI sigur”.

ANTA a constatat majorarea numărului unităților de transport „EURO VI sigur” cu 53% comparativ cu anul 2020. În acest context, la solicitarea R. Moldova, a fost obținută majorarea cotei CEMT pentru vehicule „EURO VI sigur” de la 204 autorizații în anul 2021 la 456 autorizații pentru anul 2022, pentru încurajarea investițiilor în transport mai ecologic, care va avea un impact pozitiv în competitivitatea operatorilor de transport pe piața internațională a serviciilor de transport.

Astfel, cota autorizațiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova de către FIT pentru anul 2022 constituie:

Publicitate

- 1120 autorizații CEMT pentru unitățile de transport „EURO V sigur”, dintre care 110 autorizații pe termen scurt și

- 456 autorizații CEMT anuale pentru unitățile de transport „EURO VI sigur”, dintre care 36 autorizații pe termen scurt.

Totodată, potrivit Hotărârii Guvernului nr.183 din 15 septembrie, curent, au fost operate modificări la Regulamentul privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 257 din 28.04.2017 care vizează reguli noi privind modul de solicitare, eliberare și utilizare a actelor permisive, pentru a facilita gestionarea și utilizarea mai eficientă a stocurilor de autorizații disponibile.

În special, au fost clarificate condițiile față de parcul eligibil admis la repartizarea autorizațiilor CEMT, inclusiv categoriile de vehicule acceptate la concursul de eliberare a autorizațiilor.

Repartizarea autorizațiilor multilaterale CEMT valabile pentru anul 2022 se va efectua electronic, prin intermediul Sistemului Informațional „e-Autorizație transport”, conform cantității și pentru fiecare categorie de vehicul care corespund cerințelor tehnice și de siguranță „EURO”, separat pentru vehicule „EURO V sigur” și „EURO VI sigur”.

Solicitările depuse în cerere pentru numărul de autorizații multilaterale CEMT, inclusiv cu indicarea statelor nerestricționate, se vor indica obligatoriu cantitativ pentru categoria selectată de vehicule „EURO V sigur” și/sau „EURO VI sigur”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal