
Statistici de Ziua Mondială a Inimii: Anual, bolile cardiovasculare ucid peste 20 de mii de moldoveni
În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22.872 de persoane, comparativ cu 21.512 decese, în 2019. În fiecare an, la 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral.
・
În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12.566 de persoane), bolile cerebro-vasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1.748 de persoane), cardiopatia hipertensivă (2.615 de persoane).
Dacă la nivel mondial, mortalitatea prin boli cardiovasculare constituie circa 32%, Moldova efectiv dublează această performanță sumbră. Cauzele unor astfel de statistici constă în incidența înaltă a factorilor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare printre moldoveni. Astfel, STEPS a constat că circa 40% din populația Moldovei suferă de hipertensiune arterială și o cifră similară descrie și prevalența dislipidemiilor. Conform cercetării, 26% din populația țării fumează, 60% consumă în mod sistematic alcool, 19% întrebuințează alcool în mod excesiv, 60% este supraponderală, iar 23% suferă de obezitate de diferit grad.
În consecință, la fiecare 20 de minute, un moldovean suferă un accident vascular cerebral, iar 1 din 5 nu supraviețuiește. La fiecare 30 de minute, o persoană din țara noastră dezvoltă un infarct miocardic acut, iar pentru 1 din 10 acesta este fatal.
În acest an, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru conectare”, îndemnând fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.
Bolile cardiovasculare (BCV) provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot apărea din mai multe cauze, cum ar consumul de tutun și alcool, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, până la poluarea aerului sau amiloidoza cardiacă.
La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporțional de COVID-19 în ultimul an. Aceștia au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii, iar din cauza unei vulnerabilități sporite au fost nevoiți să se izoleze. Drept urmare, aceste persoane au suportat un șir de consecințe:
- Lipsa vizitelor regulate la medic;
- Absența contactului cu familia și prietenii;
- Reducerea practicării exercițiilor fizice.
Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii și a preveni îmbolnăvirea, este important să cunoaștem factorii de risc ai acestora:
– Dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi, colesterol, zahăr și sare;
– Activitate fizică insuficientă;
– Consumul de alcool;
– Consumul de tutun în orice formă sporește considerabil riscul bolilor de inimă și al infarctului miocardic.
Astfel, pentru a evita boala este important prevenirea influenței acestor factori, adoptarea unui stil alimentar și de viață sănătos, menținerea tensiunii arteriale, colesterolului și nivelului zahărului din sânge în limitele normei și reducerea riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.