Alegeri UTAG: Patimile afacerilor politicianului Stepan Cara și donațiile electorale ale lui Ivan Dimitroglo pentru PSRM

Alegeri UTAG: Patimile afacerilor politicianului Stepan Cara și donațiile electorale ale lui Ivan Dimitroglo pentru PSRM

Continuăm să vă prezentăm profilurile candidaților care au acces în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară din UTAG. Astăzi rămânem tot în Comrat, mai exact la circumscripția nr. 4, acolo unde pe 3 octombrie Stepan Cara și Ivan Dimitroglo vor lupta pentru voturile locuitorilor. 

Cine este Stepan Cara

Stepan Cara este consilier municipal la Comrat și a intrat în actuala campanie electorală pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei cu averea pusă sub sechestru, cu datorii de peste 3,6 milioane de lei și cu un dosar penal pentru escrocherie, care urmează să fie redeschis. Toate acestea se referă la activitatea sa de director al firmei Skar-Invest, fondată în anul 2016 și intrată acum în faliment, scrie Moldova Curată.

Publicitate

Mai exact, în luna decembrie 2020 directorul Companiei Natural Grup SRL din Bălți, Ivan Marineac, a depus o plângere la Procuratura Comrat, cerând tragerea la răspundere penală a factorilor de decizie ai Companiei Skar-Invest, pentru neachitarea unei datorii de 1,7 milioane de lei. Skar-Invest ar fi promis că va livra marfa restantă, apoi – că va restitui banii. 

Procuratura Comrat a refuzat să ofere informații referitor la dosarul penal pe numele lui Stepan Cara, invocând riscul de a prejudicia reputația persoanei. De cealaltă parte, Procuratura Generală a confirmat că pe numele lui Cara a fost deschis un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, însă la 22 septembrie 2020 urmărirea penală a fost clasată, pe motiv că fapta nu întrunea elementele infracțiunii. La 9 septembrie 2021, Judecătoria Comrat a stabilit că încheierile de clasare a urmăririi penale pe numele lui Stepan Cara au fost ilegale. Asta înseamnă că, dacă decizia va rămâne în vigoare (adică dacă nu va fi contestată de Stepan Cara la Curtea de Apel), Procuratura Comrat va trebui să reia urmărirea penală pe dosarul de escrocherie în proporții deosebit de mari în privința lui Stepan Cara.

Stepan Cara spune că mai degrabă el este o victimă și că înainte de a fi declanșată procedura de insolvalbilitate compania sa nu avea datorii și funcționa normal.

„Pe Ivan și compania sa nu l-am cunoscut personal și nu am purtat cu el niciun fel de negocieri privind livrarea mărfii. Nu știu de unde a luat el suma de 1,7 milioane de lei. Cu Ivan am făcut cunoștință după ce am fost chemat la poliție pentru clarificarea circumstanțelor, fapt de care am fost foarte surprins! Din câte știu, până la adresarea lui la poliție, toate contractele au fost executate în termen. Am fost audiat de mai multe ori în această cauză penală, am prezentat fapte și probe că nu am nici o legătură cu această datorie. Au fost audiate și alte persoane. În curând voi depune neapărat plângere la procuratură și în instanțele de judecată pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și recuperarea tuturor prejudiciilor pe care le-am suportat”, a declarat Stepan Cara pentru Moldova Curată.

Firma lui Cara a intrat în faliment

„Natural Grup” a depus o plângere și în instanță pentru recuperarea datoriilor. În baza acesteia, Judecătoria Comrat, sediul Ceadîr-Lunga, a constatat, la 25 februarie 2021, situația de insolvalbilitate și a dispus inițierea procedurii simplificate de faliment. „Skar-Invest” datorează, în total, creditorilor, 3,6 milioane de lei, dintre care – 600 000 de lei către Serviciul Fiscal de Stat și 50 000 de lei – către Casa Națională de Asigurări Sociale. Restul – către „Natural Grup”. În această listă nu a fost inclusă datoria de peste 100 000 de lei a întreprinderii cu sediul în Chișinău, „Danoxtrans Company”, confirmată de Judecătoria Comrat și lăsată în vigoare de Curtea de Apel. Această datorie abia urmează să fie inclusă în registrul creditorilor SRL ”Skar-Invest”.

Potrivit administratorului de insolvalbilitate Veaceslav Gheorghiu, averea lui Stepan Cara a fost pusă sub. El deține terenuri, case, apartamente. Totul e sub sechestru.

Mai multe detalii aflați din investigația realizată de Moldova Curată

Cine e Ivan Dimitroglo

Ivan Dimitroglo candidează pe circumscripția nr. 4 Comrat ca reprezentant al Blocului Socialiștilor și Comuniștilor. Are 28 de ani și de profesie este jurist. În anul 2019 a devenit consilier municipal la Comrat pe lista socialiștilor.

În declarația de avere și interese depusă la CEC a Găgăuziei în iulie 2021, Ivan Dimitroglo arată că în ultimii doi ani a vut venituri salariale de la Parlament – în calitate de asistent al deputatului – 40.000 de lei, de la Agenția Servicii Publice – circa 65.000 de lei și alte câteva mii de lei de la un gimnaziu-grădiniță. Soția sa a încasat indemnizații pentru creșterea copilului de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Ivan Dimitroglo nu indică nici un imobil în declarația de avere. El a declarat pentru Moldova Curată că trăiește temporar în casa părinților. Deține o mașină Mercedes fabricată în 1999 și cumpărată de el anul trecut cu 5 mii de euro. Notăm că tot anul trecut Dimitroglo a contractat două credite pe un termen de un an. Unul – de 10.000 de lei, iar altul – de 5.350 de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Ivan Dimitroglo este în prezent șef al Secției Comrat pentru înmatricularea transportului al Agenției Servicii Publice (МРЭО). Până a veni în această funcție, Ivan Dimitroglo ne-a comunicat că a lucrat jurist la Compania „Demir Agro”, fondată și condusă de fratele bașcanei Irina Vlah, Serghei Vlah. Compania a este în prezent în stare de insolvență pentru neachitarea unor datorii și a unui credit de 4 milioane de lei către Moldincombank. După „Demir Agro” Ivan Dimitroglo a lucrat, în anul 2019, asistent al deputatului socialist în Parlamentul Republicii Moldova Alexandr Suhodolschi. În alegerile parlamentare din 2019, Dimitroglo a făcut campanie pentru Suhodolschi.

În pofida veniturilor modeste pe care le declară, Ivan Dimitroglo a donat, în anul 2018, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova 13.500 de lei, după cum se arată în Raportul financiar depus de formațiune la Comisia Electorală Centrală. Întrebat dacă într-adevăr a donat acești bani, Ivan Dimitroglo ne-a răspuns că despre asta ar trebui să întrebăm serviciul de presă al Partidului Socialiștilor.

Investigațiile Moldova Curată și profilurile candidaților la funcția de deputat în Adunarea Populară sunt realizate cu sprijinul Fundației Soros Moldova. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal