
Președintele Germaniei neagă informațiile despre anularea regimului liberalizat de vize Moldova-Uniunea Europeană: „Este un fake news”
În presa națională și cea internațională au apărut mai multe informații precum că Republica Moldova, alături de ale țări, ar putea rămâne fără regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De cealaltă parte, președintele Germaniei, aflat într-o vizită la Chișinău, a infirmat zvonurile apărute, menționând că este „un fake news”.
・
Oficialul german Frank-Walter Steinmeier a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „a citit cu surprindere această știre, dimineața, înainte de plecarea spre Moldova. M-am informat la Ministerul de Interne Federal și am aflat că nu este o știre adevărată. Guvernul german nu își propune să-și schimbe poziția față de liberalizarea regimului de vize”.
Declarația vine în contextul în care pe portalul Euobserver au apărut mai multe informații în acest sens. Jurnaliștii au scris că o astfel de propunere ar fi discutată de către Germania, Italia și Belgia. Documentul care ar confirma zvonurile este datat din 27 septembrie și reprezintă răspunsul delegațiilor unor țări membre la analiza din luna august făcută de Comisia Europeană cu privire la modul în care funcționează liberalizarea regimului vizelor și noul mecanism de suspendare a acestui privilegiu.
Potrivit documentului postat de Euobserv, a crescut numărul șederilor ilegale ale cetățenilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina în spațiul european, dar și a cererilor de azil nefondate.
Germania s-a plâns de o creștere cu 429% în perioada iunie și august 2019 și iunie până în august 2021, a numărului de moldoveni care au cerut azil fără nici o șansă de a-l primi. În aceste condiții, delegația germană recomandă ca pentru toate țările vizate să se ia în considerare „declanșarea mecanismului de suspendare a vizelor” dacă nu se înregistrează o îmbunătățire considerabilă.
Călătoria fără viză este privită de Comisia Europeană ca o „realizare semnificativă” în relațiile dintre UE și fostele state sovietice.
Persoanele din Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord pot să călătorească în UE fără viză timp de până la 90 de zile din decembrie 2009. Acest lucru a fost urmat în 2010 cu Albania și Bosnia și Herțegovina, cu Moldova în 2014 și cu Georgia și Ucraina în 2017.