În contextul vizitei președintelui Germaniei în Republica Moldova, la Chișinpu s-a desfășurat Forumul moldo-german pentru cooperare comercială. Participanții au pus în discuție starea actuală a relațiilor comerciale, perspectivele de cooperare bilaterală și crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea comerțului. Printre avantajele cu care Republica Moldova ar putea atrage investitori străini au fost menționați calitatea forței de muncă, dar și posibilitățile de acces atât pe piața europeană, cât și pe cea din CSI.
„Republica Moldova trece printr-un proces amplu de transformare. Avem semnale de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de sprijinul oamenilor de afaceri, avem nevoie de antreprenori onești, afaceri transparente, care să crească bunăstarea oamenilor. Vom avea grijă să asigurăm un climat de afaceri propice în care relațiile fiscale să fie clare, transparente și bine intenționate. Statul Republica Moldova vrea să fie partenerul oamenilor de afaceri, nu gardianul acestora”, a menționat, în deschiderea forumului, președinta Maia Sandu.
Referindu-se la relațiile comerciale bilaterale cu Germania, șefa statului a ținut să evidențieze sprijinul oferit de republica federală țării noastre.
„Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru noi, oferind asistență prin intermediul Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării, al Ministerului Afacerilor Externe și altor fundații și organizații germane. A sprijinit în acești ani programe de infrastructură, eficiență energetică, dezvoltare locală și regională. A promovat democrația, statul de drept, dezvoltarea economică și continuă să sprijine programe importante în economie, sectorul sănătății și alte domenii. În calitate de președinte, îmi doresc să consolidăm relațiile economice dintre R. Moldova și Germania, acesta fiind unul din partenerii comerciali principali ai R. Moldova. Investițiile germane oferă mii de locuri de muncă în peste 400 de întreprinderi din industrie și agricultură, întreprinderi care au reuțit în pofida dificultăților, iar R. Moldova este pregătită și pentru alte investiții germane, în diverse domenii”, a declarat președinta.
În context, omologul său german a ținut să precizeze că pentru a asigura o dezvoltare continuă sunt necesare o administrare eficientă și combaterea corupției.
„Revenind în Moldova am găsit aici un nou început, un iz de schimbare, un elan și o dinamică, pe care noi R. F. Germană dorim să le sprijinim din răsputeri. Suntem convinși că R. Moldova se află pe calea cea bună, reformele politice, combaterea corupției, o administrație funcțională - toate acestea sunt pilonii de bază pentru o societate care aspiră să ofere cetățenilor săi posibilități de dezvoltare și o viață decentă. Ele reprezintă și baza unei apropieri și integrări graduale în U.E. Printr-o cooperare-dezvoltare aprofundată, dar și cu investiții din Germania, dorim să oferim impulsuri suplimentare în dezvoltarea Republicii Moldova”, a mărturisit audienței Președintele Republicii Federale Germane, Frank-Walter Steinmeier.
Potențialul uman și costurile de producție reduse sunt printre principalii factori care i-ar convinge pe potențialii investitori să vină în Republica Moldova. Totuși, o problemă evidențiată a fost calificarea și buna pregătire a forței de muncă din țara noastră.
„Companiile germane vin rapid, dar pot și să plece rapid. Politicul trebuie să aibă grijă de condiții cadru stabile și sustenabile. Au fost provocări în ultimii ani, dar este important să fim noi cei care asigură stabilitatea. Un al doilea aspect ține de instruirea profesional-tehnică. Este important ca împreună să avem grijă și de instruirea forței de muncă. Indiferent în ce domenii investesc agenții economici germani, peste tot avem aceleași provocări. Este important să avem grijă de rezervele forței de muncă”, a punctat președintele Comitetului de Est al Afacerilor Germane, Michael HARMS.
O soluție la acest capitol este învățământul dual, o practică germană de instruire teoretică și practică a tinerilor specialiști.
„Forța de muncă e importantă, uneori chiar mai importantă decât facilitățile fiscale. Am început să formăm tineri specialiști în stil german, prin învățământul dual”, a menționat directorul ZEL Bălți, președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, Marin Ciobanu.
Citește și: Școlile profesionale de altă dată, readuse la viață de investitorii străini sau cum învățământul dual poate ține tânăra generație acasă
Pe parcursul ultimului deceniu ZEL-urile s-au dovedit a fi un instrument eficient pentru atragerea investițiilor străine. Zona Economică Liberă Bălți adună de altfel cel mai mare număr de investitori germani, care de-a lungul timpului au creat peste 8.000 de locuri de muncă și au investit în jur de 160 de milioane de euro.
Germania este al treilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova.
Vezi și aceste știri

10 milioane de euro, pentru Moldova, din Germania. Președintele neamț a anunțat pentru ce trebuie să fie folosiți banii

Președintele Germaniei neagă informațiile despre anularea regimului liberalizat de vize Moldova-Uniunea Europeană: „Este un fake news”

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
