Tensiuni între ANRE și Moldovagaz? La mijloc ar fi preţul gazelor pentru CET-Nord

Tensiuni între ANRE și Moldovagaz? La mijloc ar fi preţul gazelor pentru CET-Nord

Pe 28 septemebrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie, prin care obligă Moldovagaz să aplice prețul reglementat la gazele naturale furnizate întreprinderii CET-Nord în calitate de consumator noncasnic, notează Mold-Street.com.

ANRE şi-a argumentat decizia prin „constatarea aplicării incorecte de către furnizorul SA Moldovagaz a prețurilor reglementate în raport cu SA CET Nord”.

Potrivit ANRE, întreprinderea Moldovagaz a fost obligată să aplice prețul reglementat la gazele naturale pentru CET-Nord din Bălţi, în calitate de consumator noncasnic, instalația de utilizare a căruia este racordată în punctul de ieșire din rețeaua de transport al gazelor. Mai mult, ANRE a obligat Moldovagaz „să efectueze recalculul plății pentru gazele naturale furnizate începând cu 03.11.2020, la prețul de 2.895 lei/1.000 m ”.

Publicitate

Amintim că pe 3 noiembrie 2020, au intrat în vigoare noi tarife stabilite de ANRE, care prevăd un tarif, în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale, de 2.895 lei/1,000 m (fără TVA). În acelaşi timp, preţul reglementat în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune, aplicat timp de aproape un an şi în cazul CET-Nord, este de 3.910 lei/1.000 m (fără TVA). Adică, apare o diferenţă de circa o mie de lei per o mie de metri cubi de gaze.

Decizia ANRE are şanse să creeze o nouă situaţie de conflict cu Moldovagaz, administraţia întreprinderii susţinând că măsura nu are suport juridic.

„În lista punctelor de ieșire pentru consumatorii finali, racordați la rețeaua de transport a gazelor a Moldovatransgaz (întreprindere ce asigură transportul gazelor şi face parte din Moldovagaz - n.r.), aprobată chiar de ANRE, CET-Nord din Bălți pur și simplu nu apare. În practică, conducta de gaz, la care este conectată acest obiect, se află în bilanț și este deservită de întreprinderea de distribuție a gazelor Balti-gaz. Ca urmare, nu există motive faptologice și documentare pentru luarea unei astfel de decizii în favoarea CET-Nord, iar tariful aplicat acestuia pentru punctul de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă este legitim”, se arată într-un răspuns oferit pentru Mold-Street.com de Moldovagaz.

Întreprinderea afirmă că implementarea prescripției impuse de ANRE „va duce inevitabil la creșterea devierilor tarifare negative în perioadele viitoare cu cel puțin 50 de milioane de lei, precum și la creșterea tarifului pentru distribuția gazelor naturale cu 5% și pentru furnizare - cu 1%”.

„În combinație, aceasta se va solda cu o povară financiară suplimentară asupra tarifului final, pentru consumatorii casnici din Republica Moldova”, afirmă administraţia Moldovagaz.

Moldovagaz consideră decizia respectivă a ANRE „drept nejustificată și își rezervă dreptul de a face recurs împotriva acesteia în instanță, precum și la Secretariatul Comunității Energetice a UE”.

Menţionăm că CET-Nord din Bălţi este o companie a statului şi un important producător de energie electrică şi termică, dar şi furnizor de energie termică în municipiul Bălţi. Anul trecut întreprinderea a înregistrat venituri de peste 330 milioane lei şi pierderi de peste 600.000 de lei. În 2019, pierderile depăşeau 20 milioane lei.

Pe de altă parte, CET-Nord avea la începutul acestui an datorii de circa 200 milioane lei, faţă de întreprinderile gaziere din cadrul Moldovagaz. Dintre acestea, 170,7 milioane sunt datorii istorice, inclusiv, penalităţi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal