
Ședința CSP, marcată de neînțelegeri, după ce ministrul Justiției a venit cu propuneri la ordinea de zi
Debutul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu un schimb de replici dintre ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și membrii Consiliului. Disputa a pornit de la propunerea lui Litvinenco de a completa ordinea de zi cu trei subiecte noi.
・
Ministrul Justiției a propus introducerea proiectelor ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.
„Data trecută am stabilit ca la următoarea ședință să se prezinte Eduard Varzari cu actele în regulă. Nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov de la (INJ). Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițiativă”, a spus Sergiu Litvinenco în debutul ședinței.
Membrii CSP s-au arătat nemulțumiți de inițiativele ministrului și s-au pronunțat pentru reprogramarea acestora pentru ședința următoare.
„Propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP”, a spus Inga Furtună.
În ceea ce privește constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, membrii CSP au argumentat că „legea este contestată la Curtea Constituțională și să nu fim în situația că se anulează”.
Ministrul Justiției a punctat că este suspendat doar un articol din lege, nu și cel care ține de evaluarea procurorilor.
Ulterior, membrii CSP au aprobat ordinea de zi cu includerea a două subiecte propuse de Litvinenco.