Luptă strânsă la Bugeac: Vezi profilurile celor doi candidați care au acces în turul doi al alegerilor din UTAG

Luptă strânsă la Bugeac: Vezi profilurile celor doi candidați care au acces în turul doi al alegerilor din UTAG

O altă circumscripție din UTAG unde duminică va avea loc la doilea tur de scrutin pentru alegerea deputaților în Adunarea Populară este și circumscripția nr. 15 din Bugeac. Aici se vor duela Alexandr Chendighelean (449 de voturi în primul tur) și actualul președinte al Adunării Populare, Vladimir Cîssa (551 de voturi obținute în primul tur). 

Activitatea politică a lui Vladimir Cîssa

Vladimir Cîssa (anul nașterii 1980) candidează pentru al patrulea mandat de deputat. Potrivit biografiei sale depuse la Comisia Electorală Centrală din regiune, de profesie este jurist și până acum a candidat numai pe circumscripția electorală nr. 15, din satul său de baștină, Bugeac. Dacă la alegerile din 20 noiembrie 2016 Vladimir Cîssa a reprezentat Partidul Democrat din Moldova (PDM), de data aceasta el merge în alegeri independent, scrie Moldova Curată.

Avere și interese personale

Vladimir Cîssa a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) un venit de circa 940.000 de lei. Astfel, în calitate de președinte al APG, Vladimir Cîssa a avut un venit salarial de 246.891 de lei, echivalentul a circa 21 de mii de lei lunar, iar soția sa - un  salariu de 143.028 de lei.

Vladimir Cîssa mai indică în același document că a obținut peste jumătate de milion de lei (510.000 de lei) din vânzarea unui autoturism.

„Când am luat mașina, nu era într-o stare funcțională. Verișorul soției mele a adus-o din Statele Unite, e vorba de un Audi Q7. Eu am cumpărat-o cu 27 de mii de euro și a fost declarată anterior”, a explicat Cîssa.

Actualul candidat a declarat la ANI și venituri obținute din câteva prestații sociale: 16.000 de lei în calitate de fost pacient infectat cu Covid-19, îndemnizații în valoare totală de peste 10.500 de lei de la APG și suma de 11.723 de lei ca îndemnizație pentru alimentație, ceea ce ar echivala cu câte o mie de lei lunar. Vladimir Câssa a explicat pentru MoldovaCurata.md că întreg aparatul APG beneficiază de această îndemnizație pentru alimentație.

Vladimir Cîssa mai indică două terenuri intravilane și unul extravilan, o casă de locuit deținută prin abitație, două spații commerciale și de producție și un alt bun indicat la rubrica „altă avere imobilă”.

Mai este proprietarul a două autoturisme: un BMW X5 în valoare de 290.000 de lei și un Audi A 6  - în valoare de 160.000 de lei.

Candidatul are de rambursat un credit în valoare de 200.000 de lei, luat în anul 2016 pe o perioadă de zece ani.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În anul 2008, Vladimir Cîssa a candidat independent în circumscripția Bugeac, localitatea sa de baștină. El a deținut funcția de preşedinte al Comisiei pentru tineret, sport şi turism în Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze. În anul 2012, a obținut un nou mandat de deputat, însă, în paralel, a deținut și funcția de șef al Secției Comrat de Înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto, din cadrul Întreprinderii de Stat „Registru”.

În noiembrie 2016 a obținut al treilea mandat de deputat, figurând atunci pe lista PDM. În luna februarie 2017, Vladimir Cîssa a fost ales președinte al APG, poziție ocupată până atunci de Alexandr Tarnavski.

La alegerile parlamentare din anul 2019, Vladimir Cîssa a făcut campanie pentru Nicolai Dudoglo, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PDM. În luna iulie 2019 însă, la scurt timp de la plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară, Vladimir Cîssa a părăsit PDM.

Într-o postare pe Facebook, el a motivat că în conjunctura politică de atunci, apartenența sa la PDM va juca un rol negativ, de aceea renunță la acest  partid.

Cine este Alexandr Chendighelean

Alexandr Chendighelean are 57 de ani și de profesie este pedagog. În prezent este om de afaceri. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din Bălți, potrivit datelor biografice publicate de Partidul Congresul Civic, din care candidatul face parte. În anii 2003 – 2007 a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, apoi, în perioada 2016-2019 – a făcut parte din Executivul găgăuz, în funcția de șef al Direcței generale pentru complexul agroindustrial. Din anul 2019 face parte din formațiunea Congresul Civic, condusă de fostul deputat comunist Mark Tkaciuc. Alexandr Chendighelean a candidat cu acest partid la alegerile parlamentare din Republica Moldova din iulie 2021, însă nu a trecut pragul electoral.

Avere și interese personale

În datele depuse la CEC a Găgăuziei candidatul arată că lucrează la SRL Doksancom. Această companie a fost fondată de Alexandr Chendighelean în 2005, iar doi ani mai devreme, în anul 2003, tot el a fondat firma Oloi Pak SRL. Ulterior, când a devenit funcționar public și a condus Direcția Agricultură, s-a retras din ambele firme, conducerea fiind preluată de partenera sa de afaceri, Maria Acbaș. În prezent, fondatoare unică la Doksancom este Maria Acbaș. Alexandr Chendighelean indică în declarația sa depusă la CEC că deține 50% din Fabrica Oloi Pak.

Candidatul nu indică vreun vehicul în proprietate. Deține o casă de locuit, dobândită în anul 2001 și care ar valora 88 de mii de lei, și un apartament dobândit îna nul 2009, care ar costa 39 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

O investigație realizată de Moldova Curată în anul 2018 arată că Fabrica Oloi Pak SRL a câștigat, pe durata aflării lui Alexandr Chendighelean în fruntea Direcției Agricultură, contracte de achiziții publice în Găgăuzia și în alte localități din Sudul Moldovei în valoare totală de 8,4 milioane de lei. Firma obținea contracte cu statul și până la accederea acestuia în funcția publică. În decembrie 2017 Chendighelean a prezentat un raport în Adunarea Populară a Găgăuziei despre activitatea direcției pe care o conducea. Adunarea a adoptat o rezoluție prin care a declarat nesatisfăcătoare activitatea administrației Direcției și a decis inițierea procedurii de demitere a lui Chendighelean. Funcționarul a contestat decizia în instanța de judecată.

La 26 octombrie 2018 un grup de deputați din Găgăuzia au inițiat o nouă procedură de demitere. Motivul – abateri în exercitarea atribuțiilor de serviciu și faptul că un control al Curții de Conturi ar fi scos la iveală denaturări ale evidenței contabile. Chendighelean a comentat inițiativa drept o comandă politică în spatele căreia ar sta Nicolai Dudoglo, fostul primar al orașului Comrat.

La începutul anului 2021 numele lui Alexandr Chendighelean a fost legat de un alt scandal, localizat în circumscripția electorală nr. 15 din satul Bugeac, unde candidează în prezent. În primele luni ale acestui an, când se știa că în luna mai urmau să aibă loc alegeri pentru Adunarea Populară, într-o clădire cu multe etaje, care aparține companiei Doksancom, din satul Bugeac, au obținut viză de reședință temporară în jur de 500 de persoane. Primarul localității a declarat că aceasta ar fi o tentativă de fraudare a alegerilor prin aducerea organizată a unor persoane străine ca să voteze în localitate, pusă la cale de Alexandr Chendighelean. Solicitat de Moldova Curată, cel vizat a refuzat să comenteze subiectul.

Amintim că duminică, 3 octombrie, în Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia vor avea loc din nou alegeri pentru Adunarea Populară. Asta după ce în urma scrutinului din 19 septembrie, au fost aleși doar 18 din cei 35 de deputați. În 11 circumscripții se va organiza turul doi, întrucât niciunul dintre candidați nu a reușit din prima să acumuleze 50%+1 din voturi. În alte șase circumscripții vor fi organizate alegeri noi, deoarece prezența la urnele de vot a fost scăzută. 

Profilurile candidaților la funcția de deputat în Adunarea Populară sunt realizate de Moldov Curată cu sprijinul Fundației Soros Moldova. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Alegeri UTAG: Patimile afacerilor politicianului Stepan Cara și donațiile electorale ale lui Ivan Dimitroglo pentru PSRM

Alegeri UTAG: Patimile afacerilor politicianului Stepan Cara și donațiile electorale ale lui Ivan Dimitroglo pentru PSRM

Alegeri UTAG, turul II. Averea, interesele personale și integritatea lui Nicolai Dudoglo, candidat pe Circumscripția nr. 1 Comrat

Alegeri UTAG, turul II. Averea, interesele personale și integritatea lui Nicolai Dudoglo, candidat pe Circumscripția nr. 1 Comrat

Totalurile scrutinului din UTAG: Cum va arăta viitoarea componență a Adunării Populare. Iată lista deputaților aleși și unde vor fi din nou alegeri (INFOGRAFIC)

Totalurile scrutinului din UTAG: Cum va arăta viitoarea componență a Adunării Populare. Iată lista deputaților aleși și unde vor fi din nou alegeri (INFOGRAFIC)

Advertoriale
METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 2
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
 • 3
  Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme
 • 4
  Socialiștii sar în apărarea lui Dodon: Este un show de doi bani, regizat demult (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.