*Acest material este sponsorizat

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a lansat cea de-a șaptea ediție a Cărții Albe (VIDEO)

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a lansat cea de-a șaptea ediție a Cărții Albe (VIDEO)

Cartea Albă a Asociației Investitorilor Străini a ajuns la cea de-a șapte ediție. Publicația conține propuneri de ameliorare a climatului investițional în Republica Moldova. În anul curent, aceasta cuprinde zece capitole: Sistemul Justiției, Legislația fiscală, Relațiile de muncă, Concurență, Managementul deșeurilor, Digitalizarea economiei, Medicină și farmaceutică, Subiecte funciare, Industria telecom și Sistemul financiar.

„Astăzi, 27 septembrie 2021, a fost prezentată oficial Cartea Albă, ediția a șaptea, care a fost elaborată pe parcursul ultimelor patru cinci luni de către experții companiilor membre FIA. Am avut în sală reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, corpului diplomatic, membri FIA. Evident, o parte din dumnealor s-au conectat online. Urmează un șir de întrevederi tehnice între experții FIA, atât în format online, cât și offline, cu reprezentanții autorităților publice centrale și locale pentru a implementa în practică aceste propuneri și pentru a îmbunătăți climatul investițional din Republica Moldova, care evident vor atrage și alți investitori”, a spus directorul executiv FIA, Ana Groza.

La eveniment s-a conectat online și prim-ministrul Natalia Gavrilița. În discursul adresat participanților, premierul a spus că actuala guvernare pledează pentru politici care să susțină afacerile, să atragă noi investiții și să lupte împotriva corupției.

„Investițiile ajută țara noastră nu doar prin crearea unor locuri de muncă și creștere economică. Investițiile ne aduc cultură managerială, integrare în circuitele economice, creșterea a productivității și multe alte avantaje care au impact social enorm. Sunt sigură că vom lucra împreună să facem mediul de afaceri din Moldova mai prietenos investițiilor”, a subliniat Natalia Gavrilița.

Viceprim-ministrul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu a declarat că în programul de activitate al Guvernului se regăsesc acțiuni pentru îmbunătățirea climatului investițional.

„Marea majoritate a acestor măsuri țin de îmbunătățirea interacțiunii dintre antreprenori și stat, prin lucrul la distanță, facilitarea acțiunii de la distanță, prin introducerea unor mecanisme clare de identificare de la distanță, lucruri necesare atât sectorului bancar, cât și sectorului economiei. Avem o agendă destul de amplă, ținem o legătură foarte strânsă cu sectorul economiei, cu exponenții acestui sector, cu diferite asociații, inclusiv cu FIA. Ne dorim să avem o țară competitivă în plan regional, dar chiar și mondial, deoarece avem capacitatea și posibilitatea să implementăm aceste instrumente, creând astfel condiții favorabile investitorilor”, a declarat  viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

În discuțiile pe marginea sugestiilor prezentate s-au implicat și alți membri ai Asociației.

„Pe parcursul acestui an pandemic ne-am dat seama că atunci când nu aveam posibilitatea să ne deplasăm fizic, ni s-au creat anumite blocaje. Atunci, împreună cu asociațiile de business și Guvernul, ne-am propus identificarea anumitor domenii unde să eliminăm prezența fizică, anume în relațiile dintre mediul de afaceri și Guvern. Un alt domeniu ar fi facilitarea și stimularea dezvoltării comerțului electronic. În primul rând, comerțul electronic nu poate fi condus din economia tenebră, pentru că este unul transparent, achitat prin intermediul cardurilor bancare, plăților electronice. De asta ne propunem și stimularea plăților electronice. Am venit cu propunerea de a reduce cota taxei TVA pentru serviciile achitate online, pentru a compensa costurile pe care băncile le aplică la plățile electronice, care ar fi între 1,5-3%”, a punctat directorul Financiar Moldcell, Carolina Bugaian

Investitorii au punctat și necesitatea implementării Reformei Justiției, care reprezintă un impediment foarte mare în domeniul dezvoltării economice a Republicii Moldova.

„Cea mai importantă problemă pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova sunt neajunsurile din domeniul Justiției. Suntem de părere că Reforma Justiției ar trebui să fie una esențială. De sine stătător, Sistemul Justiției nu se va schimba. Este necesară consultarea și ajutorul experților externi. De aceea noi insistăm, ca și în anul 2019, asupra monitorizării externe atât a situației curente din Justiția din Republica Moldova, cât și a situației precedente, în ceea ce privește activitatea procurorilor și judecătorilor. Este vorba de monitorizarea veniturilor și cheltuielilor, și anume, analiza de la începutul și până la sfârșitul procesului judiciar. Noi considerăm că această problemă este una acută. Dacă va fi rezolvată, atunci în Republica Moldova vor veni noi investiții”, a afirmat directorul Sudzucker Moldova, Alexander Koss. 

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003. Aceasta a devenit prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. FIA întrunește 22 membri din 15 țări – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 24.000 de posturi de muncă. Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1 miliard 400 milioane euro, în toate sferele de activitate economică desfășurate în țară: agricultură, industrie, vinificație, telecomunicații și IT, industria petrolieră, medicină și farmaceutică, bănci și asigurări, distribuție, consultanță și audit etc. Mai multe informații pe site-ul www.fia.md

P.

Vezi și aceste știri
Zece pași pentru îmbunătățirea climatului investițional din Moldova, prezentați de Asociația Investitorilor Străini (FOTO)

Zece pași pentru îmbunătățirea climatului investițional din Moldova, prezentați de Asociația Investitorilor Străini (FOTO)

Maia Sandu, la discuții cu Asociația Investitorilor Străini: „O preocupare majoră a mediului de afaceri este întârzierea reformei justiției”

Maia Sandu, la discuții cu Asociația Investitorilor Străini: „O preocupare majoră a mediului de afaceri este întârzierea reformei justiției”

Oportunități și provocări pentru investitorii străini, discutate în cadrul Forumului moldo-german pentru cooperare comercială

Oportunități și provocări pentru investitorii străini, discutate în cadrul Forumului moldo-german pentru cooperare comercială

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
 • 4
  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: Donbasul este complet distrus. Acolo e iadul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.