Comitetul Helsinki, ultima organizaţie pentru drepturile omului, scoasă în afara legii în Belarus

Comitetul Helsinki, ultima organizaţie pentru drepturile omului, scoasă în afara legii în Belarus

Curtea Supremă de la Minsk a scos vineri, 1 octombrie, în afara legii Comitetul Helsinki din Belarus, ultima organizaţie pentru drepturile omului care fusese înregistrată în această ţară, ca urmare a unui val de represiuni, ce s-au intensificat în ultimele luni împotriva militanţilor pentru drepturile omului şi a jurnaliştilor independenţi, relatează EFE şi citat de Digi24.ro

Așa cum a informat pe canalul său Telegram Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus (BAJ), scoasă şi ea în afara legii de către autorităţi, Curtea Supremă a desfăşurat o sesiune pe baza sesizării depuse de Ministerul belarus al Justiţiei, care a cerut închiderea Comitetului Helsinki.

Harry Pogoniailo, vicepreşedintele Comitetului Helsinki din Belarus, şi-a exprimat în faţa instanţei dezacordul cu plângerea şi dovezile prezentate, denunţând probele utilizate împotriva organizaţiei sale ca provenind dintr-un dosar penal încă neterminat.

Publicitate

El a cerut amânarea şedinţei, dar cererea a fost respinsă de instanţă. Aceasta a decis interzicerea activităţii Comitetului Helsinki în ţară.

Percheziţiile şi arestările în masă ale reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, ale unor oameni politici şi jurnalişti au început în Belarus la 8 iulie.

Potrivit serviciilor de securitate din Belarus, a fost o operaţiune de „curăţare” împotriva radicalilor.

În cursul acestei operaţiuni, poliţia a efectuat percheziţii la sediile unor ONG precum Comitetul Helsinki din Belarus, centrul de informare juridică Lawtrend şi organizaţia „Teritoriul drepturilor”.

Potrivit sursei citate, prin epurările împotriva organizaţiilor publice şi a mass-media, regimul de la Minsk a urmărit să genereze apatie la nivelul societăţii pentru a pune capăt crizei politice declanşate după alegerile prezidenţiale din august 2020.

La aceste alegeri, Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara de mai bine de un sfert de secol, a fost declarat câştigător cu peste 80% din voturi, rezultat contestat de opoziţie ca fiind obţinut prin fraudă.

În decurs de mai multe luni, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în diverse oraşe din ţară pentru a participa la demonstraţii paşnice, ce au fost reprimate cu brutalitate de forţele de securitate.

Conform organizaţiei neguvernamentale Viasna, în ultimele trei luni, peste 130 de ONG-uri au fost lichidate în Belarus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal