
Șapte din zece moldoveni cu vârsta de peste 55 de ani au posibilități limitate de a-și valorifica potențialul, arată Indicele de Îmbătrânire Activă
În Republica Moldova, șapte din zece persoane cu vârsta de 55 de ani și peste au posibilități limitate de a-și valorifica potențialul deplin prin angajare, participare la viața socială, culturală şi viața independentă, arată Indicele Îmbătrânirii Active. Studiul a fost lansat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova).
・
Indicele Îmbătrânirii Active actualizat pentru anul 2020 a acumulat 28.7 puncte în Republica Moldova, fiind în dinamică pozitivă comparativ cu prima estimare realizată în anul 2016 - 27.1.

În reușitele atinse separat pe domenii, țara înregistrează punctaje modeste la toate componentele. Printre bariere se evidențiază: slaba funcționare a sferelor vieții sociale care nu asigură un nivel de trai decent pentru toate vârstele, piața forței de muncă slab dezvoltată și cu elemente discriminatorii pe vârste și gen; insecuritate fizică și emoțională personală; starea de sănătate precară și posibilități reduse de a trăi suficient de mult pentru a îmbătrâni activ.
Spectrul politicilor publice din țară inițiate în contextul angajamentelor Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, targhetează inclusiv populația în vârstă. Nivelul de trai, sprijinul social și cel familial pentru persoanele în vârstă se evidențiază ca preocupări politice importante, în special în contextul avansării îmbătrânirii populației.
În contextul îmbătrânirii demografice ample a populației Republicii Moldova, inclusiv prognozată de către comunitatea științifică, intensificarea măsurilor de valorificare a potențialului populației în vârste mai mari este o cerință obligatorie pentru sustenabilitatea de viitor a țării.
Studiul arată că sunt necesare politici coerente cu abordări echilibrate în ameliorarea calității vieții persoanelor în vârstă, cu accent pe creșterea calității potențialului său prin acțiuni orientate pe domenii fundamentale precum:
- Sănătatea – prin diversificarea serviciilor medicale de calitate accesibile populației în vârstă, dezvoltarea rețelelor de servicii medicale de ambulatoriu, a serviciilor geriatrice și extinderea arealului de intervenții pentru a asigura continuitatea asistenței persoanelor în funcție de necesități și de-a lungul timpului, promovarea modului de viață sănătos și activ, asigurarea protecției sociale adaptate pentru a satisface cererea tot mai mare de îngrijire adecvată vârstei, inclusiv îngrijire pe termen lung;
- educația pe tot parcursul vieții – prin asigurarea calității oportunităților de învățare, încurajarea atitudinilor pozitive ale adulților față de învățare, creșterea relevanței învățării prin dezvoltarea competențelor digitale și profesionale pe parcursul vieții în concordanță cu cerințele pieței muncii;
- ocupare și participare - prin creșterea oportunităților de integrare în câmpul muncii, elaborarea unor condiții de pensionare flexibile care, la dorința persoanei, să permită continuarea activității fie integral fie parțial, promovarea și încurajarea participării persoanelor în vârstă în viața comunitară prin diverse activități de planificare comunitară și voluntariat; asigurarea siguranței fizice și a unui mediu prietenos vârstei.
Indicele Îmbătrânirii Active a fost dezvoltat pentru a evalua potențialul neexploatat al persoanelor în vârstă, devenind pentru fiecare țară și un instrument bazat pe dovezi în monitorizarea provocărilor pentru politicile existente și pentru implementarea Planului Internațional de Acțiuni privind Îmbătrânirea de la Madrid (MIPAA).
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, doar 3 din 10 vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparație cu 8 din 10 persoane din alte categorii mai tinere de populație. Prognozele arată că, până în anul 2035, 1 din 3 cetățeni ai țării va avea peste 60 de ani.