Rezultatele alegerilor din Găgăuzia. Deputații aleși de cetățeni și Structura Adunării Populare de legislatura a VII-a (INFOGRAFIC)

Rezultatele alegerilor din Găgăuzia. Deputații aleși de cetățeni și Structura Adunării Populare de legislatura a VII-a (INFOGRAFIC)

Noua componență a Adunării Populare a Găgăuziei a fost aleasă, după ce duminică 3 octombrie, cetățenii din 17 circumscripții din UTA au ieșit la vot pentru aș-i alege reprezentanții în Adunarea Populară. În șase circumscripții au avut loc alegeri repetate, iar în 11  circumscripții s-a organizat turul doi se scrutin. 

Așadar, în circumscripțiile în care s-a desfășurat turul doi de scrutin, au fost aleși următorii candidați: în circumscripția Nr. 1 Comrat, candidatul independent, Nicolai Dudoglo, a câștigat scrutinul cu 62,2% din voturi; în circumscripția Nr. 4 Comrat, a câștigat candidatul BeCS, Ivan Dimitroglo, cu 55,4%; în circumscripția Nr. 5 Cedîr-Lunga, a învins Nicolai Ivanciuk, candidat independent, cu 65% din sufragii; tot în Ceadîr-Lunga, în circumscripția Nr. 6, cu 65,3% din voturi a învins Gheorghii Leiciu (candidat independent); la Baurci, în circumscripția Nr. 12, a câștigat candidatul independent , Grigorii Kadîn cu 53,4%; în circumscripția Nr. 15 Bugeac, a învins candidatul independent, Vladimir Kîssa, cu 67,2%; iar la Etulia, în circumscripția Nr. 20, Mihail Popov, care reprezintă BeCS a câștigat alegerile cu 59%; în localitatea Gaidar, circumscripția Nr. 22, Nicolai Uzun este candidatul care a învins, cu 62,9% (candidat independent); în Congazcic, circumscripția Nr. 29, candidatul independent Serghei Zaharia a câștigat cu 56,4%; iar la Copceac, în circumscripția nr. 30, Valerii Manastîrlî (candidat independent) a învins cu 50,9%; și în Svetlîi, în circumscripția Nr. 34, 54,2% dintre cetățenii au l-au ales pe candidatul independent, Ruslan Unilovskii ca să-i reprezinte în Adunarea Populară.

Publicitate

Lista deputaților aleși în circumscripțiile în care au fost organizate alegeri repetate este următoarea: în circumscripția Nr. 2 Comrat a învins Victor Petrov, cu 94,7% din voturi, tot în Comrat, în circumscripția Nr. 3 a câștigat Alexandr Tarnovski, cu 69,8% din sufragii, în circumscripția Nr. 10 Vulcănești a câștigat reprezentantul BeCS, Piotr Fazlî, cu 76,6% în Beșlama, circumscripția Nr. 13, a învins candidatul independent Grigorii Diuligher cu 69,2% din voturi, în localitatea Congaz, cea de-a 27-a circumscripție a câștigat candidatul independent, Svetlana Diuvenji (candidat independent), cu 69% din sufragii, iar în circumscripția Nr. 28, la fel din Congaz, a câștigat candidatul independent, Demian Karaseni, pentru care au votat 57,1% dintre alegători.

La scrutinul din 3 octombrie au participat 24.789 de cetățeni, ceea ce constituie 37% din numărul alegătorilor incluși în liste.

Cea mai mare rată de participare, de 78,2%, s-a înregistrat în circumscripția Bugeac, iar cea mai joasă rată de participare, de doar 37,2%, s-a constatat în circumscripția Baurci.

Astfel, împreună cu cei 17 deputați aleși în primul tur, în data de 19 septembrie, componența Adunării populare a Găgăuziei de Legislatura a VII-a arată în felul următor:

* 9 deputați reprezintă Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS)

* 25 de deputați sunt independenți

* un deputat reprezintă Partidul Acasă Construim Europa (PACE)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal