Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a comentat declarațile făcute, luni, în cadrul unei conferință de presă, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit șefului de la Justiție, ieșirea lui Stoianoglo ar însemna de fapt trecerea unei „linii roșii”, în condițiile în care încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al persoanei care încă mai deţine funcția de Procuror General.
„Stoianoglo a confirmat indirect că așa numitul concurs pentru selectarea sa ca Procuror General a fost trucat. Despre faptul că el va fi „alesul” se știa înainte de începerea acestuia. Este clar că a fost numire şi nu alegere şi că această numire a fost rezultatul unui târg politic cu Dodon”, a scris Litvinenco.
Potrivit ministrului Justiției, Stioanoglo ar fi recunoscut că „a beneficiat de favoruri din partea lui Platon, prin faptul că i-a solicitat ”ajutorul”:
„Vorbim de o „favoare” oferită de un inculpat unui procuror general! Nu doar bunul simţ (se vede clar că Stoianoglo nu-l mai are), dar chiar Legea nu admite așa ceva decât în cadrul unor mecanisme procedurale (martor, expert etc.). Toate acestea sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare. Dar poate și mai mult”.
Litvinenco este de părere că procurul general „este disperat şi încearcă să se victimizeze”.
„El nu este victima politicului, aşa cum încearcă să prezinte, dar al incompetenţei şi lipsei de verticalitate de care a dat dovadă. Avem în funcţie un procuror slab, numit ilegal, care a devenit o marionetă în mâinile marilor corupţi şi hoţi, care au furat decenii la rând această ţară. Cetăţenii acestei ţări merită un procuror general care să apere legea, dar nu care să folosească legea pentru a se apăra pe sine”, a declarat Litvinenco.
AGORA precizează că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a făcut o serie de declarații răsunătoare în cadrul unui brienfing de presă. Stoianoglo susține că ar fi „hărțuit public” de către actuala conducere a țării. Mai mult, potrivit șefului de la Procuratura Generală, în cadrul investigării dosarului fostului șef al Procuraturii Anticorupție, ar fi fost decodate și descifrate corespondența de pe unele dintre telefoanele deținute de Viorel Morari.
Anterior, procurorul General, Alexandru Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care a solicitat verificarea constituționalității decretului Maiei Sandu. Mai exact, este vorba de actul prin care a fost încetat mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor a lui Dumitru Pulbere.
Prin sesizarea depusă, Procurorul General a solicitat Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.
În plus, a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.
Pe 24 septembrie, Curtea Constituțională a suspendat decretul președintei Sandu prin care fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere era exclus din componența instituției.
Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor, ca urmare a modificărilor legii cu privire la procuratură, care stabilesc o limită de vârstă pentru membrii instituției respective. Pulbere făcea parte din CSP, din anul 2018.
Recent, Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile, desemnat de către Președintele Republicii Moldova, a desemnat-o pe magistrata Svetlana Balmuș, câștigătoare a concursului și a înaintat-o președintei Mai Sandu pentru numirea în această funcție.
Vezi și aceste știri

Litvinenco susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de președinte al PAS. Când va fi aleasă șefia formațiunii

Stoianoglo se declară „hărțuit” și prezintă „partea nevăzută” a sistemului. Ar fi fost decodată și descifrată corespondența de pe unele dintre telefoanele deținute de Viorel Morari

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de Stoianoglo

Litvinenco a înregistrat trei inițiative legislative prin care propune „responsabilizarea” unor șefi de instituții și fortificarea rolului CSM

CC a respins cererea lui Stoianoglo. Până la examinarea în fond, modificările cu privire la evaluarea performanțelor procurorului general și posibilitatea demiterii acestuia rămân valabile
