
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional! Ministrul Infrastructurii: „Ne oferă acces la piața energetică europeană”
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat pe rețelele sociale că despre acest lucru a fost informat, la 4 octombrie, în cadrul unei întâlniri cu directorul general Transgaz România, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan.
・
„După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, dealtfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”, a comunicat ministrul.
La sfârșitul lunii septembrie, Andrei Spînu anunțase că prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea circula gaz spre Republica Moldova chiar începând cu luna octombrie. Însă, un document făcut public în Monitorul Oficial arată că situația este puţin alta.
Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău are în spate o adevărată epopee. În 2014, Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare în 2017, la final de an, iar de atunci oficialii au oferit diverse termene.
Într-un final, compania românească Transgaz a anunțat, în aprilie 2019, că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările trebuiau să înceapă în luna mai 2019. În toamna anului 2019, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, spunea că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021.
După ce în luna aprilie 2020, ministrul Economiei, Sergiu Railean, dădea asigurări că lucrările sunt pe ultima sută de metri, apoi în iunie premierul româniei, Ludovic Orban a declarat că lucrările vor fi finisate cât mai curând, la începutul lunii iulie 2020, în cadrul ședinței de la Guvern șeful de la Economie „a bătut în cuie” luna august - ca termen final.
Pe 7 august 2020, premierul român, Ludovic Orban, a anunțat că lucrările de reconstrucție a gazoductului Ungheni-Chișinău au fost încheiate.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.
Amintim că, lungimea totală a conductei este de 120 km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.