
Și Putin este vizat în investigația Pandora Papers. Apropiații acestuia ar deţine bogăţii ascunse prin scheme offshore. Reacția Moscovei
Și președintele Federației Ruse Vladimir Putin este vizat în ancheta Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) intitulată Pandora Papers, care face referire la legendara cutie a Pandorei și care a mobilizat circa 600 de jurnalişti, scrie agerpres.ro.
・
Potrivit ICIJ, Svetlana Krivonoghih, o femeie prezentată de media ruse drept o fostă amantă a preşedintelui Vladimir Putin, a achiziţionat în 2003 un apartament la preţul de patru milioane de dolari la Monaco, prin intermediul unor conturi offshore.
Kremlinul a calificat luni drept nefondate informaţiile publicate în urma acestei ample anchete jurnalistice, în care se mai indică că mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin ar deţine bogăţii ascunse prin scheme offshore, relatează AFP.
"Aici avem pur şi simplu de a face cu un ansamblu de alegaţii cu totul nefondate (...) Când vor exista materiale serioase, bazate pe lucruri sau făcând referire la lucruri serioase, atunci vom lua cunoştinţă de interes", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
"Nu înţelegem cum pot fi considerate aceste informaţii ca fiabile", a adăugat el.
În noiembrie 2020, site-ul rus de investigaţii Proekt a dezvăluit într-o anchetă că această femeie a avut o legătură cu Vladimir Putin în anii 1990 şi la începutul anilor 2000. Ea ar fi acumulat o avere colosală în cursul acestor ani.
Potrivit Proekt, cuplul ar avea o fiică, născută în 2003 şi pe care o cheamă Elizaveta.
Kremlinul a dezminţit deja informaţiile din Proekt, Dmitri Peskov calificându-le în noiembrie 2020 drept "provocări" şi jurnalism de joasă speţă.
În iulie, Proekt a fost declarat "indezirabil" de Ministerul rus al Justiţiei, care i-a interzis de facto activităţile. Site-ul îşi făcuse un nume în peisajul mediatic rus prin investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor ruse. Proekt a publicat în special lungi anchete privind colaboratorii foarte bogaţi ai lui Vladimir Putin.
Potrivit ICIJ, un alt presupus apropiat al preşedintelui, Piotr Kolbin, are legături cu o schemă offshore foarte profitabilă în care era implicat oligarhul Ghennadi Timcenko, şi el un prieten al şefului statului rus.
Ancheta ICIJ mai dezvăluie şi că Konstantin Ernst, CEO al principalului canal al televiziunii ruse, a achiziţionat într-un mod dubios un imens teren la Moscova prin intermediul unei societăţi offshore.
Această anchetă se bazează pe 11,9 milioane de documente, care provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore. Numeroşi lideri politici din întreaga lume sunt implicaţi în aceste dezvăluiri.
Și fostul lider al Partidului Democrat, anunțat în căutare internațională în dosarul fraudei bancare, Vlad Plahotniuc este vizat în Pandora Papers. Acesta ar fi ținut într-un trust din Noua Zeelandă peste 180 de milioane de dolari, potrivit nzherald.co.nz.
Documentele din Pandora Papers arată că Plahotniuc ar fi creat Otiv Trust în 2011, cu sediul în Auckland, unul dintre cele mai mari orașe din țara respectivă. Mai mult, soția acestuia, care se afla în Elveția, i-ar fi cerut, în mod repetat, să-i transmită zeci de milioane de dolari, scrie tvnz.co.nz.
Rise.md scrie că Vladimir Plahotniuc transfera către OTIV Trust 60 de mii de euro anual. Pentru OTIV Trust oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane.