Declarația Consiliului de Coordonare al ONVV: Decizia Ministerului privind demiterea Cristinei Frolov a fost susținută unanim

Declarația Consiliului de Coordonare al ONVV: Decizia Ministerului privind demiterea Cristinei Frolov a fost susținută unanim

Membrii Consiliului de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului vin cu o reacție pe marginea ultimelor evenimente și decizii ce au vizat conducerea ONVV. Potrivit acestora, Ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, privind demiterea directoarei ONVV Cristina Frolov, a fost susținut și avizat prin vot unanim.  

„Prin vot unanim, Consiliul de Coordonare a avizat pozitiv și a susținut deciziile expuse în Ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și temeiurile care au stat la baza emiterii acestuia. Declarațiile expuse de doamna Cristina Frolov, ca urmare a recepției ordinului vizat, sunt regretabile, manipulează opinia publică prin acuzații nefondate, nu corespund realităților constatate de Consiliu și de ramura vitivinicolă pe parcursul ultimelor 11 luni de activitate și sunt lipsite de bună credință. Din acest considerent, membrii Consiliului vor evita implicarea în polemici publice.”

Declarația semnată de membrii Consiliului  de Coordonare al ONVV și reprezentanți ai sectorului privat

Autor:

Publicitate

Potrivit autorilor, scopul care derivă din aceste acțiuni ar fi readucerea Oficiului Național al Viei și Vinului pe făgașul activității profesioniste, lipsite de conflicte de interese și răzbunări personale.

„Membrii Consiliului de Coordonare al ONVV, în colaborare și în parteneriat cu autoritățile și cu partenerii de dezvoltare, vor realiza atribuțiile legale, pentru atingerea acestor deziderate. În ajunul Zilei Naționale a Vinului, ne exprimăm sentimentele de demnitate, dârzenie și colegialitate între profesioniștii din ramura vitivinicolă, invităm fiecare concetățean să fie mândru de patrimoniul vitivinicol al țării și să susțină producătorii autohtoni prin savurarea vinurilor produse în Republica Moldova”, se mai arată în declarație.

ISTORIC

Amintim că la niciun an de la numirea Cristinei Frolov în funcția de director al ONVV, Ministerul Agriculturii a anulat Ordinul și a inițiat un nou concurs. Din documentul apărut în spațiul public nu am reușit să desprindem exact motivele care au stat la baza deciziei.

Potrivit mold-street.com, la baza acesteia ar fi stat o adresare a unui grup de companii vinicole, exediată pe adresa ministrului Agriculturii în luna august curent, în care și-ar fi exprimat nemulțumirea față de activitatea șefei Oficiului. Semnatarii plângerii o învinuiesc pe Frolov de „situația catastrofală” în care s-a pomenit ONVV, de subminarea dezvoltării sectorului viti-vinicol, dar și de activitate în conflict de interese din postul de director al Oficiului.

De partea cealaltă, Cristina Frolov califică acuzațiile drept speculații și manipulări, lăsând să se înțeleagă că în spate ar sta interese ascunse.

În paralel, reprezentanții altor circa 30 de companii vinicole au semnat o petiție adresată conducerii țării, în care se arată mulțumiți de rezultatele obţinute de ONVV în perioada cât instituția a fost condusă de Cristina Frolov.  

Istoricul ONVV

Oficiul Național al Viei și Vinului a fost instituit în 2013 și este instituția responsabilă de implementarea politicilor statului în domeniul ramurii vitivinicole. Oficiul a fost fondat în baza parteneriatului public-privat.

De-a lungul timpului, mulți specialiști, experți în domeniu, dar și producători au afirmat că constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele țării.

În calitatea sa de organ colegial ierarhic superior al Oficiului, Consiliul de Coordonare este format din membri aleși de Asociațiile cu Indicație Geografică Protejată, precum și din reprezentanți ai autorităților centrale, dispune de atribuții de conducere și supraveghere a activității executivului ONVV, reprezintă o platformă de consolidare a opiniilor și viziunilor ramurii vitivinicole.

Cum poate fi demis directorul ONVV

Potrivit legislației, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este ales în funcţie pe bază de concurs de către o comisie de evaluare şi numit în funcţie prin ordinul ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru un termen de patru ani.

În ceea ce privește destituirea din funcție, legea spune că Consiliul de coordonare al ONVV poate aproba Hotărârea privind eliberarea din funcție a directorului cu voturile a 2/3 dintre membrii aleși. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal