„Păcatele” platformei Facebook: O investigație scoate la iveală că rețeaua favorizeaza anumiți utilizatori și îi scutește de regulile generale

„Păcatele” platformei Facebook: O investigație scoate la iveală că rețeaua favorizeaza anumiți utilizatori și îi scutește de regulile generale

Facebook are un sistem intern secret care scutește 5,8 milioane de utilizatori de a urma regulile de pe platforma sa, potrivit Wall Street Journal. O investigație recentă detaliază modul în care utilizatorii cu profil special, considerați „demni de știri”, „influenți sau populari„ ori „de risc din punct de vedere PR” sunt tratați diferit față de utilizatorii obișnuiți.

Un fost angajat Facebook a declarat, într-o notă, că, în mod obișnuit, compania „face excepții pentru actori puternici”, conform Journal.

Personalități, precum fostul președinte Donald Trump, vedeta fotbalului Neymar da Silva Santos Júnior, senatoarea Elizabeth Warren și chiar Doug Pug fac parte din acest sistem, supranumit „XCheck” sau „cross check”.

Publicitate

În unele cazuri, când se adaugă utilizatori, este mai dificil pentru moderatori să ia măsuri împotriva lor, cum ar fi cazul lui Neymar, care și-a postat pe conturile sale de Facebook și Instagram comunicarea pe care a avut-o pe WhatsApp cu o femeie, ce l-a acuzat de viol. Capturile de ecran îi arătau numele și fotografiile nud ale ei. Distribuirea de către Neymar a „imaginilor intime neconsensuale” ar fi determinat Facebook să șteargă postarea, dar, din moment ce Neymar a fost acoperit de XCheck, moderatorii au fost blocați să elimine conținutul, care a fost văzut apoi de 56 de milioane de utilizatori online.

Majoritatea angajaților Facebook au dreptul de a adăuga utilizatori la sistemul XCheck, numit „lista albă”, un termen folosit pentru a descrie conturi de profil înalt care nu au obligația să respecte regulile. Un audit din 2019 ar fi constatat că Facebook nu duce întotdeauna o evidență a persoanelor pe care le face ”albe”, ceea ce prezintă „numeroase riscuri juridice, de conformitate și de legitimitate pentru companie și dăunătoare comunității”.

Mai mult angajați ai Facebook, și-au exprimat dezacordul față de practica, prin care compania tratează într-un mod mai special unii utilizatori și au spus că acest lucru nu se aliniază valorilor Facebook, transmite The Wall Street Journal.

„A avea reguli diferite pentru utilizatori este foarte deranjant pentru mine”, a comunicat un angajat într-o notă, citată de The Journal. Un alt angajat a mai spus că Facebook este „influențat de considerații politice” atunci când ia decizii de moderare a conținutului.

Facebook nu a oferit un comentariu la subiect, la cererea Insider.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal