
Scumpirea energiei electrice s-ar putea amâna. Moldova a semnat un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan
Scumpirea energiei electrice se amână, după ce Republica Moldova a semnat un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan. Prețul indicat în acesta este cel vechi - de 0,0535 dolari/kWh iar valabilitatea acestuia este de jumătate de an, scrie mold-street.com.
・
Este vorba de contractul de achiziționare a curentului necesar „pentru acoperirea consumului tehnologic și a pierderilor de energie electrică în rețeaua electrică de transport”, pentru perioada 2 octombrie 2021-31 martie 2022. Întreprinderea a organizat licitația pentru că anterior a semnat un contract doar pentru jumătate de an, începând cu 1 aprilie.
Licitația s-a derulat anevoios și fără oferte de alternativă. Astfel, la procedura de achiziție, din luna august 2021, doar Centrala Termoelectrică Moldovenească (ЗАО Молдавская ГРЭС), controlată de rușii de la Inter RAO EES, a depus oferta tehnică și oferta economică.
Potrivit Moldelectrica, compania Navitas Energy SRL a refuzat să participe, iar Energocom SA și Furnizare Energie SRL – nu au depus oferte. În consecință, Moldelectrica a luat decizia de a anula licitația. Ulterior a anunțat o nouă licitație, dar deocamdată nu a publicat rezultatele.
Potrivit serviciului de presă al ANRE, Agenția a fost informată de Moldelectrica că a fost semnat contractul la prețul de 0,0535 dolari/kWh, adică la cel vechi.
Deși volumul estimat de energie este relativ mic, de circa 61 milioane kWh, sau maxim 10,5 milioane kWh pe lună, menținerea prețului vechi denotă că, până la finele lunii martie 2022, ar putea să nu fie revizuite tarifele de achiziție a cunentului de la Cuciurgan, care asigură circa 80% din necesarul Republicii Moldova.
Moldelectrica este o întreprindere strategică, care gestionează rețeaua de transport a energiei electrice și asigură dispeceratul sistemului.
Pe 17 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că l-a demis pe directorul general al Moldelectrica, Ghennadi Dimov, care timp de 13 ani a ocupat această funcție.
Demisia a avut loc în contextul în care, pe ultima sută de metri, este licitația pentru selectarea companiei ce va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV, între Chişinău şi Vulcăneşti, care va fi racordată la linia care pleacă din România, de la Isaccea, astfel urmând a fi asigurată interconexiunea cu sistemul energetic al României și UE.
Deși ofertele au fost deschise încă la începutul lunii noiembrie 2020, selectarea companiei a fost amânată, iar în presă au apărut informații că licitația ar fi trucată.