Țările CSI au plătit un preţ mediu de 258 USD/1000 m.c. (excluzând taxele vamale), iar ţările europene – circa 325 USD/1000 m.c. (excluzând taxele vamale). Totodată, preţul de vânzare plătit de Republica Moldova în anul 2012 a constituit în medie circa 394 USD/1000 m.c.

Potrivit analistului economic Daniela Dermengi, pe parcursul anilor, Rusia a folosit gazele naturale ca instrument de șantajare a autorităților Republicii Moldova, indiferent de orientarea politică.

„În anul 2006, an de guvernare comunistă, Moldova a trecut printr-o gravă criză a gazelor. Atunci, a fost întreruptă furnizarea gazului către Chişinău pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, s-a scumpit gazul şi s-a impus cedarea unei părţi din acţiunile Moldovagaz. În prezent, 50% din acţiunile Moldovagaz sunt deţinute de Gazprom, 35,33% - de Ministerul Economiei al Rep. Moldova şi 13,44% - de Comitetul de administrare a proprietăţii Transnistriei. Rusia a dus aceeaşi politică agresivă şi în raport cu Georgia, Belarus, Armenia şi Ucraina, cea din urmă fiind în ultima perioadă cea mai afectată”, remarcă Daniela Dermengi în cadrul unei analize pentru Agora.

Amintim că la începutul acestei luni, într-o scrisoare trimisă liderilor din 18 ţări europene, inclusiv Republica Moldova, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ameninţat că Rusia va înceta să livreze gaze via Ucraina, dacă această ţară nu îşi va achita datoria, punând astfel în pericol aprovizionarea statelor europene, aşa cum s-a întamplat în 2009. 

Moldova ar putea cere compensații dacă Rusia sistează livrarea gazelor naturale

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!