
Sesizarea lui Carp, singurul subiect de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CSP
Sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp, privind pretinsele acțiuni ilegale care ar fi fost săvârșite de procurorul general, Alexandr Stoianoglo este examinată astăzi de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ședința a început cu o solicitare a președintei Consiliului, Angela Motuzoc, care a cerut să fie confirmată calitatea de „președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a lui Dorel Musteață”, pe motiv că aceasta s-ar fi consumat, din moment ce hotărârea datează din 2019.
・
Această solicitare a dus la mai multe discuții contradictorii între membrii CSP, care nu au fost de acord cu felului în care ar urma să fie formulată decizia, aceasta fiind contestată, mai ales, de ministrul justiției Sergiu Litvinenco.
„Este caraghioasă întrebarea. Este bizară întrebarea dumneavoastră. (...) Cum pot eu să votez calitatea domnului Musteață de președinte interimar al CSM”, a declarat ministrul justiției.
În cele din urmă, propunerea de excludere a președintelui interimar al CSM din cadrul ședinței CSP a fost respinsă.
Ulterior, ministrul Justiției a prezentat sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, acesta fiind așteptat la ședința Consiliului pentru a răspunde la întrebările membrilor.
Potrivit sesizării depuse, în anul 2011, Stoianoglo, fiind deputat și președinte al Comisiei de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, a semnat un Raport al proiectului referitor la modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă sintagma „având efect suspensiv”. În opinia lui Carp, această sintagmă a facilitat comiterea infracțiunii de spălare de bani. Acesta îl acuză pe Stoianoglo de corupere pasivă și abuz de serviciu.
„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a declarat Carp în cadrul ședinței CSP din 30 septembrie.
Totodată, Carp îl acuză pe Stoianoglo că nu ar fi luat cunoștință cu probatoriul și materialele dosarului expediat în instanța de judecată în cazul lui Veaceslav Platon și ar fi luat decizia ilegală de eliberare a acestuia, fiind în relații amicale cu el. În același timp, o altă acuzație adusă este legată de achitarea ilegală a îndemnizației de concediere, fostului procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Nicolae Chitoroagă.
La ședință sunt prezenți 10 membri.