Peste 30 de deputați din actualul Parlament sunt pedagogi sau au experiență didactică. Printre aceștia se numără și președintele Legislativului, Igor Grosu, care a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Profesorului.
Absolvent al Universității de Stat din Moldova, Igor Grosu este profesor de istorie, iar în perioada anilor 2012-2015 a deținut funcția de viceministru al Educației.
Profesori de istorie sunt și alți opt deputați. Este vorba despre Mihail Druță, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Iulia Dascălu, Larisa Voloh, Victoria Cazacu și Eduard Smirnov.
Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Marcela Adam, secretara acestei comisii, sunt filologi, profesori de limbă şi literatură română. Și Angela Munteanu-Pojoga este licențiată în filologie. Profesor de limba română și literatura română este și Evghenia Cojocaru.
În Parlament, este un profesor de limbi străine, engleză și franceză, Doina Gherman, și un profesor de limba și literatura găgăuză, Ivanna Koksal.
Natalia Davidovici deține diplomă în psihopedagogie, iar Liliana Grosu este profesor de psihologie. Gheorghe Agheorghiesei și Svetlana Căpățină au activat în calitate de învățători ai claselor primare.
Marina Morozova are studii în pedagogie și management educațional.
În actuala legislatură a Parlamentului este un lector de științe socio-umaniste, Veronica Roșca, un lector de științe economice, Petru Burduja, și unul de economie politică, Valeriu Muduc.
De asemenea, printre deputați se regăsesc un profesor de științe politice, Bogdan Țîrdea, și câte un profesor de geografie, chimie și biologie. Este vorba despre Reghina Apostolova, Larisa Novac și Ina Coșeru. În Legislativ se mai regăsesc un profesor de teologie, Ion Groza, și un profesor de matematică, Maria Gonța.
În același timp, Adrian Belîi și Ana Oglindă sunt doctori în științe medicale, Virgiliu Pâslariuc și Eduard Smirnov – doctori în științe istorice, Vasile Șoimaru și Alla Darovannaia dețin titlul de doctor în economie, iar Bogdan Țîrdea este doctor în științe politice. Totodată, un deputat deține titlul de doctor în științe agricole – Chiril Tatarlî.
Cu prilejul sărbătorii, mai mulți profesori din toată țara au beneficiat de Diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția de succes la dezvoltarea procesului educațional, pentru profesionalism și merite deosebite în formarea și educarea noilor generații.
Președintele Parlamentului a adresat profesorilor un mesaj de mulțumire pentru dedicație și pentru onestitate și dăruirea de sine.
„Sunt foarte aproape de voi din toate punctele de vedere. Eu știu cât efort depuneți zi de zi, dar totodată roadele voastre le culegeți peste ani când vă mândriți cu discipolii voștri. În această pandemie, am văzut cât de complicat este învățatul de la distanță. Pentru aceasta, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru eforturile și răbdarea cu care am trecut și trecem împreună. La moment, importantă este sănătatea Dumneavoastră, iar noi ne angajăm să sprijinim cadrele didactice, așa încât să îndepliniți cu onoare misiunea extrem de importantă pe care o aveți în societate, pentru un viitor cât mai bun al nostru, al tuturor”, a declarat Igor Grosu.
La 5 octombrie, în Republica Moldova este marcată Ziua Profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO, din 1994 aceasta este sărbătorită anual, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor.
Vezi și aceste știri

Numărul profesorilor, în continuă descreștere. Câți pedagogi sunt în Moldova și în care nivel de învățământ activează (INFOGRAFIC)

Ministerul Educației despre demisionarea profesorilor: „Nu a fost confirmat niciun caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor CNESP”
