Valorificarea oportunităților digitale și provocările următorului deceniu, discutate la prima Conferința Digitală pentru Parteneriatul Estic

Valorificarea oportunităților digitale și provocările următorului deceniu, discutate la prima Conferința Digitală pentru Parteneriatul Estic

„Să ne închipuim pentru un moment cum ar fi arătat viața noastră în această pandemie fără tehnologiile digitale...”. Cu acest îndemn a venit președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său privind Starea Uniunii anul trecut, rostit în cadrul primei Conferințe Digitale pentru Parteneriatul Estic.   

Conferința, organizată ca eveniment de deschidere în cadrul Reuniunii Comitetului Director al EU4Digital, a avut loc într-o perioadă când pandemia a adus tehnologia digitală în atenția publicului.

Discursul principal de deschidere, „VITEZA fără limite în era digitală”, a fost oferit de Aleksander Poniewierski, Liderul EY Global Digital & Emerging Technology, Lider IoT World al anului 2020 și autorul cărții cu același titlu.

Clasificând digitalizarea drept cea de-a patra revoluție industrială, Poniewierski a subliniat viteza schimbărilor tehnologice recente și a provocărilor din viitor. Astfel, potrivit lui, transformarea digitală are loc acum, tehnologiile viitorului sunt create astăzi, iar noua generație - Generația Z - este clientul, angajatul, managerul și liderul viitor, reprezentând 40% din forța de muncă către 2030.

Poniewierski a identificat mobilitatea, Cloud-ul, inteligența artificială și internetul lucrurilor drept cele patru tehnologii mari emergente care ar defini următorii ani, explicând cum toate aceste tehnologii lucrează în sinergie.

„Ați putea detesta gravitația, dar gravitației nu-i pasă,” l-a citat dânsul pe Clayton Christensen, consultantul business american care a elaborat teoria „inovației disruptive” pentru a sublinia că „schimbarea mentalității” a fost esențială pentru valorificarea de succes a transformării digitale și că organizațiile inovaționale au avut nevoie de resursele corecte, procesele corecte, dar mai mult decât acestea, de valorile corecte pentru a avea succes.

EU4Digital: impact asupra telecomunicațiilor, TIC și a comerțului electronic

Trei experți proeminenți ai EU4Digital au mai subliniat impactul și prioritățile Programului EU4Digital în domeniile cheie ale infrastructurii și regulamentelor din sectorul Telecom, eco-sistemelor TIC și soluțiilor de e-Tranzacționare pentru comerțul online.

Andrejs Dombrovskis, liderul domeniului tematic Normele în domeniul telecomunicațiilor al Programului EU4Digital, a vorbit despre infrastructura de telecomunicații: stabilind bazele pentru reducerea prețurilor de vânzare cu amănuntul a serviciilor de roaming, 5G și accesibilitatea internetului de viteză mare. El a subliniat evoluția de la clientul telecom tradițional în zilele de telefoniei fixă până la ziua când „clienții devin operatori cu competențe suficiente pentru a cunoaște ce doresc” și acolo unde conținutul disponibil conduce acum la utilizarea rețelelor. 

În acest mediu în schimbare rapidă, Dombrovskis a subliniat importanța modelelor de concurență sustenabilă și a unor reglementări solide, echilibrate, ce mediază între guvern, prestatorii de servicii și consumatori. Dânsul a identificat următorii pași în țările partenere din est ca o revizuire și consolidare continuă a cadrului de reglementare, investiții inteligente și dezvoltarea pieței pentru o concurență durabilă, promovând abilitarea utilizatorului prin abilitarea utilizării serviciilor digitale și monitorizarea dezvoltării benzii largi.

În prezentarea sa, „Călătoria de la individul digital la afacerea digitală”, Jesus Lozano, Consilier strategic TIC la Consiliul European pentru Inovare și expert senior EU4Digital a examinat decalajul în ecosistemele antreprenoriale TIC dintre țările partenere din est și țările comparabile din Europa de est în cadrul UE. După care, el a descris ținta ambițioasă a UE de a multiplica numărul start-up-urilor de succes în regiune în următorii zece ani prin dezvoltarea eco-sistemelor în domenii de cunoștințe, capital, piață și resurse prin constructori de ecosisteme conduse de guvern care pot crea, abilita și promova start-up-urile inovatoare.

Unul dintre cele mai vizibile efecte ale pandemiei a fost accelerarea creșterii în domeniul e-Tranzacționării, iar UE și-a stabilit acum ținta de a spori comerțul electronic dintre UE și țările partenere din est cu 50%. Walter Trezek, expert senior în domeniul e-Tranzacționării al Programului EU4Digital a demonstrat „Cum soluțiile pilot de e-Tranzacționare pot facilita comerțul online dintre UE și PaE”. Dânsul a explicat cum EU4Digital a pornit de la analiza sa a lanțului de valoare și a provocărilor privind e-Tranzacționarea - și anume lipsa armonizării și lipsa informării - pentru a pilota cu succes „un depozit digital” care ajută ÎMM-urile din țările partenere din est să-și listeze și să-și vândă produsele pe piețele internaționale de e-Tranzacționare, într-o soluție care oferă un singur loc pentru vânzători de a introduce datele necesare piețelor, clienților și companiilor de livrare pentru e-Tranzacționarea transfrontalieră. 

„Digitalizarea este o problemă de tip make or break”, a concluzionat Mathieu Bousquet, șeful Unității de sprijin tematic: O economie care lucrează pentru oameni, verde, digitală și conectată la DG NEAR. „Acesta este un proces transformativ care oferă oportunități pentru a reconstrui mai bine. Ca și în domeniul biodiversității, nu este cea mai puternică dintre specii cea care supraviețuiește, nici cea mai inteligentă. Este cea care este cea mai adaptabilă la schimbare”. 

Evaluând rezultatele obținute în cadrul EU4Digital, Bousquet a spus că activitățile programului ating deja „un nivel de maturitate și produc rezultate tangibile” în sectoare precum normele în domeniul telecomunicațiilor, încredere și securitate, e-Comerț, inovații TIC, e-Sănătate și e-Guvernare. Dânsul a mai evidențiat și tabloul mai mare, spunând că aceste rezultate au dezvoltat o bază mult mai sustenabilă pentru integrare reutilizând soluțiile UE și evaluând în raport cu reperele globale și ale UE, dezvoltând parteneriate cu alte organizații internaționale și elaborând soluții concrete de susținere a integrării partenerilor din est pe piețele digitale ale UE, lanțurile de valoare ale UE și economiile UE.

Parafrazând cuvintele lui Robert Schuman, el a concluzionat: „Eu cred că integrarea pe o piață digitală din UE nu va fi posibilă deodată sau în baza unui singur plan. Aceasta se va face prin realizări concrete care în primul rând, creează o solidaritate de facto” - ceva în care EU4Digital a jucat un rol vital.

Puteți urmări înregistrarea Conferinței Digitale pentru Parteneriatul Estic aici.

Prima Conferință digitală pentru Parteneriatul Estic a avut loc virtual pe data de 27 septembrie 2021. La ea au participat aproape 30 de persoane, inclusiv funcționari naționali și din UE, precum și alte părți interesate din sectoarele public și privat implicate în transformarea digitală a statelor partenere din est.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

ANALIZĂ | Transformarea digitală a Moldovei: O cale fără de întoarcere

ANALIZĂ | Transformarea digitală a Moldovei: O cale fără de întoarcere

Moldova ICT Summit: De ce digitalul fără uman nu are viitor?!

Moldova ICT Summit: De ce digitalul fără uman nu are viitor?!

Advertoriale
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
 • 2
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 3
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
 • 4
  Rusia ar putea interzice schimbul militarilor din Azovstal. Între timp, Ucraina mizează pe aducerea lor acasă (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.