
Fuzionarea ANRE și CC, între ba și da. Riscuri și avantaje - comentariile expertului în energetică
În cazul comasării Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Consiliului Concurenței (CC), reformă propusă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), va fi nevoie de un sistem strict de monitorizare și control asupra noii instituții, pentru a evalua performanțele conducerii și a nu admite abuzuri din partea politicului. De această părere este expertul în energetică, Victor Parlicov. De partea cealaltă, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, propune guvernării să renunțe la fuzionare, spunând că nu este nevoie de modificări atât de radicale și a venit cu o soluție de alternativă. Totodată, atât conducerea ANRE și cea a CC au declarat că sunt gata să pună umărul pentru a face o nouă instituție funcțională, dar au cerut clarificări cu privire la numărul de angajați pe care îl va avea aceasta și salariile care vor fi achitate, întrucât leafa unor specialiști buni este justificată. Drept răspuns, inițiatorul proiectului, președintele Comisiei parlamentare economie buget și finanțe a dat asigurări că scopul fuzionării celor două entități nu este micșorarea salariilor, dar crearea unei instituții eficiente de reglementare. În perioada următoare, în cadrul Comisiei, urmează a fi definitivate mandatele, atribuțiile și funcțiile noii instituții.
・
Expertul în energetică, Victor Parlicov, este de părere că noii instituții va trebui să-i fie atribuit un buget corespunzător, independență funcțională și un cadru de resurse necesar. Mai mult, va fi nevoie de elaborat și un mecanism eficient de responsabilizare.
„Este imperativ să facem un sistem de monitorizare și de control al performanțelor Autorității de reglementare și Concurență (ARC), să asigurăm independența, astfel încât conducerea să nu poate fi demisă în funcție de conjunctura politică”, a explicat expertul la solicitarea AGORA.
Avantajele și dezavantajele fuzionării ANRE și CC:
În cazul reformei, printre avantajele enumerate de expertul în energetică, Victor Parlicov, se numără: optimizări de cost și personal, economii la buget, unități teritoriale mai compacte și mai performante, excluderea scenariului de pasare a responsabilităților de la CC la ANRE, în procesul de liberalizare a pieței. Astfel, va fi responsabilă o singură instituție, care va interveni fie prin instrumente de reglementare, fie de concurență.
Unul dintre dezavantaje ar fi birocrația, potrivit expertului. Cu cât instituția este mai mare, cu atât este mai greu de administrat. Un alt dezavantaj constă în faptul că atunci când sunt mai multe pârghii de reglementare în gestiunea unei singure instituții, cu atât mai mare este tentația oricărei forțe politice de a pune control.
Soluție de alternativă
Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a propus fracțiunii PAS să renunțe la ideea fuzionării, pe motiv că ANRE și CC au două sfere de reglementare și o bază legislativă absolut distinctă.
„Guvernarea are o cale mult mai scurtă de soluționare a problemei prețurilor. E nevoie de consolidat CC cu oameni integri și profesioniști și de amendat puțin legislația după modelul european, prin extinderea atribuțiilor entității în cadrul identificării acordurilor de cartel. Iar la ANRE este necesar de manifestat voință politică și de a demite epavele lui Plahotniuc... Mai apoi, e nevoie doar de organizat procedura transparentă a numirii altor persoane competente și oneste în fruntea instituției. Tot procesul va dura maxim o lună, desigur în condițiile existenței bunelor intenții și a voinței politice”, a scris ex-vicepreședintele pe rețelele sociale.
Părerile ANRE și CC
În cadrul consultărilor care au avut loc marți la Parlament, inițiate de Comisia parlamentară economie buget și finanțe, directorul ANRE, Ștefan Creangă, a spus că este deschis pentru a pune umărul ca să fie constituită o instituție funcțională, nu se opune sub nici o formă și conștientizează că decizia de fuzionare este una politică.
Un alt director al ANRE, Eugen Carpov, a declarat că, în procesul de elaborare a legii, o atenție sporită trebuie acordată atât competențelor care vor fi atribuite ACR, cât și numărului de persoane angajate, astfel încât să se facă față angajamentelor asumate.
În acest context, Ștefan Creangă a mai precizat: „În cadrul ANRE și CC sunt specialiști foarte buni, care sunt plătiți, din punctul meu de vedere, ok. Salariul mediu este de 20 și ceva de mii de lei. În momentul în care noi intervenim și micșorăm salariile, persistă riscul ca să plece cei mai buni specialiști”.
La rândul său, în cadrul consultărilor, vicepreședintele CC, Ion Maxim, a afirmat: „dacă sunteți deciși (n.r. să fuzionați CC și ANRE), noi ne conformăm”.
Context
La 4 octombrie, în cadrul unui briefing de presă la Parlament, Dumitru Alaiba, a dat asigurări că reforma va fi dusă până la capăt către sfârșitul anului curent.
Menționăm că, anterior, deputații BCS au propus audierea conducerii ANRE în cadrul ședinței plenare a Legislativului, însă majoritatea parlamentară a respins această inițiativă.
Ulterior, instituția a reacționat la acuzațiile că ar permite în mod intenționat creșterea prețurilor la produsele petroliere, precizând că acest lucru se explică prin creșterea prețurilor pe bursele internaționale, urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile din America de Nord.
La sfârșitul lunii mai curent, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că CC nu-și face treaba și creează impresia că e implicat în niște cârdășii cu petroliștii, menționând că în scumpirea prețurilor la carburanți ar exista unele interese politice.
La două luni distanță de la declarațiile șefei statului, președintele CC, fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova, Marcel Răducan, a depus cererea de demisie.